În procesul de reglementare, pe lângă Ucraina şi Rusia, s-au implicat activ în ultimul timp UE şi SUA, toţi membrii aşa-numitului ‘format Geneva’ (SUA-Rusia-Ucraina-UE – n.r.) care s-au reunit o singură dată anul trecut, dar fără de care este practic imposibil de pus capăt conflictului din estul Ucrainei, scrie Agerpres.
Aceasta în ciuda faptului că Moscova se opune oficial aderării Statelor Unite la ‘formatul Normandia’ (Ucraina, Germania, Franţa, Rusia – n.r.) în rezolvarea crizei din Ucraina, după cum a afirmat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov. Dar Moscova neagă de asemenea şi prezenţa trupelor sale în estul Ucrainei, deşi toată lumea ştie că lucrurile stau cu totul altfel, remarcă publicaţia citată.
Deşi la începutul lunii mai se aştepta o creştere a tensiunilor în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, s-a văzut însă că SUA, UE şi Rusia încearcă să evite o escaladare, în dorinţa de a îngheţa conflictul, fiecare urmărindu-şi propriul scop, potrivit aceluiaşi ziar.
Pentru a defini aceste obiective, Occidentul a avut o serie de întâlniri cu oficiali de la Kiev şi Moscova. A început această perioadă bogată în evenimente, cu vizita cancelarului german Angela Merkel la Moscova, la 10 mai, la numai o zi după grandioasa paradă militară din Piaţa Roşie (de 9 mai – Ziua victoriei asupra nazismului), la care preşedintele Vladimir Putin a acuzat SUA de subminarea cooperării internaţionale, precum şi de încercările de a crea o lume unipolară.
După discuţiile cu Merkel, Putin a cerut Kievului să pună capăt blocadei economice împotriva Donbasului, iar rebelii proruşi controlaţi de Moscova şi-au încetat tirurile asupra poziţiilor ucrainene timp de câteva ore, iar peste un timp au venit cu amendamente la Constituţia Ucrainei prin care Kievul ar trebui să recunoască zonele ocupate de insurgenţi.
Cu o zi înaintea publicării acestor modificări constituţionale, formulate cu ajutorul coordonatorilor de la Kremlin, a venit în vizită la Soci (sudul Rusiei) secretarul de stat american John Kerry, care pentru prima oară de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi a anexării ilegale a Crimeii a purtat negocieri îndelungate cu preşedintele rus Vladimir Putin, scrie sursa citată.
De remarcat este faptul că în ziua sosirii lui Kerry la Soci, la Moscova a fost dat publicităţii raportul postum al opozantului rus Boris Nemţov – asasinat la sfârşitul lunii februarie la doi paşi de Kremlin – privind participarea militarilor ruşi în teatrul de luptă din Donbas. Doar că Putin şi Kerry nu au discutat doar despre Donbas, ci şi despre Siria, Iran, gruparea Statul Islamic, Afganistan etc.
În urma discuţiilor cu înaltul oaspete de la Washington, Kremlinul a raportat despre primele semne de înţelegere din partea SUA şi impasul generat de politica sancţiunilor. Chiar a doua zi, miercuri, la summitul miniştrilor de externe din ţările NATO în Turcia, Kerry a declarat că SUA ar fi preferat să nu menţină sancţiunile împotriva Rusiei, dar le vor lăsa în vigoare atât timp cât este necesar pentru a obţine pacea în Ucraina. După cum a subliniat secretarul de stat american, pentru Rusia şi rebeli este ‘un moment critic’ în ceea ce priveşte aplicarea acordurilor de la Minsk.
În acelaşi timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, pe de o parte, că Alianţa se consolidează în într-un mod nemaivăzut după încheierea războiului rece, iar, pe de altă parte, a cerut Kievului organizarea de alegeri locale în teritoriile ocupate de rebeli în Donbas până la sfârşitul acestui an, în conformitate cu acordurile de la Minsk, scrie Segodnia. Totodată, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avut o serie de întâlniri cu lideri occidentali în cadrul vizitelor întreprinse în Germania şi Franţa în această perioadă.
Vizita întreprinsă la sfârşitul săptămânii trecute la Kiev, iar luni la Moscova de către adjunctul secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, este văzută de Segodnia în aceeaşi cheie. Cu toate acestea, poziţia SUA rămâne neschimbată. Referindu-se la vizita Victoriei Nuland în Ucraina şi Rusia, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jeff Rathke, a subliniat duminică: ‘SUA rămân ferme pe poziţia lor în ceea ce priveşte unitatea Ucrainei, suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia, inclusiv în privinţa Crimeii şi a sprijinului pentru guvernul ucrainean’.
Pe de altă parte, liderul autoproclamatei ‘republici populare’ Lugansk, Igor Plotniţki, a declarat săptămâna trecută că nu exclude existenţa ‘republicii’ în componenţa Ucrainei. Un lider al rebelilor din Doneţk, Denis Puşilin, a spus că ‘republica populară’ Doneţk este de acord cu o ‘autonomie lărgită’ în cadrul Ucrainei, dar fără a aduce atingere intereselor sale, după modelul Irlandei de Nord, Hong Kong-ului sau Groenlandei.