‘Ajutorul pentru Lugansk trece printr-un post de frontieră apropiat de acest oraş, vameşii, poliţiştii de frontieră ucraineni şi reprezentanţi ai OSCE inspectează încărcătura la frontiera ruso-ucraineană. Misiunea trece apoi prin teritoriul controlat de rebeli. Ajuns la Lugansk, ajutorul este distribuit civililor de către Crucea Roşie’, a indicat Ţegolko, detaliind itinerariul cerut de Kiev.
‘Decizia de a accepta ajutorul a fost luată în noaptea de marţi spre miercuri’ în cadrul unei reuniuni între preşedinte, premier şi reprezentanţi ai forţelor de ordine ucrainene, a adăugat el.
Convoiul de aproape de 300 de camioane trebuia să intre iniţial pe la un punct de trecere în regiunea Harkov (nord-est) controlată de guvernul de la Kiev, însă autorităţile ucrainene au cerut ca ajutorul să fie reîncărcat în camioane ale Crucii Roşii.
‘Rusia a respins o astfel de propunere’, a subliniat Ţegolko.
În urma acestui refuz, Ucraina s-a confruntat cu două scenarii, potrivit purtătorului de cuvânt: ‘invazia directă rusă’ sub pretextul unui convoi umanitar sau ‘provocări cu încărcătura în regiunea Harkov, cu o foarte mare probabilitate de agresiune din partea Rusiei’.
Într-o convorbire telefonică avută miercuri cu preşedintele ucrainean, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a propus ca ONU să se alăture Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în coordonarea misiunii umanitare pentru Lugansk.
La Lugansk, care număra 500.000 de locuitori înainte de începerea ostilităţilor, autorităţile au atras atenţia că se înregistrează o situaţie ‘critică’, în contextul în care oraşul nu mai are electricitate şi nici apă curentă de aproape două săptămâni, iar rezervele de hrană şi de medicamente se epuizează rapid.