Iată integral ce a scris fostul CEO al Gas TSO of Ukraine:
Realitatea ascunsă a tranzitului de gaze „azere” prin Ucraina
Firma SPP din Slovacia a confirmat discuțiile în curs de desfășurare privind extinderea tranzitului gazului rusesc (deghizat în „azer”) prin Ucraina după 2024.
CEO-ul companiei, domnul Ferenc, a vizitat recent Baku și a declarat că un potențial acord ar implica firma SOCAR din Azerbaidjan, care ar putea transporta gazul prin Ucraina, ocolind acordurile directe cu Gazprom. Potrivit acestuia, cea mai simplă abordare ar fi returnarea gazului de la SOCAR către Gazprom la granița dintre Ucraina și Slovacia, permițând Gazprom să continue să-și deservească clienții europeni. Deci, de fapt, SOCAR va fi doar un intermediar pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina.
În esență, nimeni nu ascunde faptul că este încă gaz rusesc. În timpul tranzitului său prin Ucraina, devine temporar „azer”, dar revine „rusesc” odată ce ajunge la granița cu Slovacia. ️ Ungaria a folosit deja această tactică atunci când a început să cumpere petrol rusesc la granița dintre Ucraina și Belarus, iar Ucraina a acceptat-o în tăcere.
Este greu de văzut cum acest tranzit va aduce beneficii Ucrainei, când Rusia va continua să câștige 6 miliarde de dolari anual, distrugând în același timp infrastructura noastră energetică.
Mai mult, stabilește un precedent periculos. Mâine, Ungaria, Austria, Bulgaria, Serbia, Moldova, Italia și Croația ar putea cere acorduri similare. Ucraina nu va avea niciun motiv să refuze, dacă Slovacia are dreptul de tranzit. Rușii și-ar vinde cu plăcere gazul ieftin pentru a-și recâștiga cota de piață, pentru a elimina LNG din SUA și pentru a-și consolida influența politică în regiune. Rusia ar putea câștiga 10-15 miliarde de dolari anual – totul în timpul unui război cu Ucraina, fără beneficii tangibile pentru noi.
Singura justificare pentru ca Ucraina să continue tranzitul de petrol și gaze rusești ar fi asigurarea garanțiilor oficiale pentru siguranța infrastructurii noastre energetice și returnarea centralei nucleare de la Zaporojie (ZNPP). Abia atunci am putea explica cetățenilor noștri de ce, în al treilea an de război, Ucraina permite petrolului și gazelor rusești să tranziteze teritoriul său, generând 11-12 miliarde de dolari anual (pentru Rusia- n.red.)
Chiar și Comisia Europeană recunoaște că tranzitul ucrainean nu mai este critic pentru Europa. Ei nu sunt interesați de nicio discuție cu Rusia și nu vor face presiuni asupra Ucrainei pentru a prelungi acordurile de tranzit.
Cred că această situație și negocierile neoficiale în curs necesită o intervenție urgentă din partea Comisiei Europene și a guvernului SUA, deoarece Ucraina singură nu poate rezista presiunilor din partea Slovaciei și Ungariei, ambele susținând în mod deschis pozițiile pro-ruse. Astfel de acorduri de tranzit exclusiv pentru Slovacia și Ungaria subminează unitatea UE, slăbesc securitatea energetică a NATO și contrazic planurile UE de a elimina dependența de gazul rusesc până în 2027.
Ucraina a spus în mai multe rânduri că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul său, după 31 decembrie 2024, când expiră actualul acord de tranzit. Totuși, Kievul nu a exclus posibilitatea ca prin infrastructura sa de transport să fie tranzitate gaze-non ruse, cu referire directă la Azerbaidjan, unul dintre producătorii semnificativi din zonă.
„Sunt două aspecte pe care trebuie să le avem întotdeauna în vedere. Unul este că Ucraina are o infrastructură incredibilă pentru tranzitul şi stocarea gazelor, care ar trebui să fie folosită, şi doi Ucraina este dispusă să utilizeze această infrastructură pentru că îi aduce foarte multe avantaje”, a spus directorul general de la compania energetică de stat Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, în luna iunie. Acesta a exclus orice plan care ar presupune colaborarea cu grupul rus Gazprom dar a spus că aducerea de gaz din Azerbaidjan „ar putea avea un viitor”.
Comisia Europeană nu este implicată în nicio discuție pentru a facilita continuarea tranzitului de gaze naturale prin sistemul de conducte al Ucrainei către blocul comunitar, potrivit lui Ditte Jorgensen, director general pentru energie, care a afirmat asta la finalul săptămânii trecute.