Ucraina, privată de Crimeea şi de zăcămintele de gaze din Marea Neagră

Ucraina, privată de facto de Crimeea, cu două milioane de locuitori şi staţiunile de pe litoral, a pierdut de asemenea controlul asupra zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, care ar putea reveni gigantului rus Gazprom, comentează joi France Presse.
Economica.net - joi, 20 mart. 2014, 12:35
Ucraina, privată de Crimeea şi de zăcămintele de gaze din Marea Neagră

Declaraţia de independenţă, votată de parlamentul din peninsula separatistă în vederea alipirii la Rusia, se referă de asemenea la platoul continental şi la zona economică exclusivă în mare.

Una din primele decizii luate de noile autorităţi separatiste din peninsulă după referendumul de duminică a fost de a ‘naţionaliza’ societatea locală pentru extracţia de hidrocarburi Chornomornaftogaz, o filială a operatorului public ucrainean Naftogaz.

Cu un număr de aproximativ 4.000 de angajaţi, compania exploatează 17 zăcăminte – 11 de gaze naturale, două de petrol şi patru de gaz condensat- şi dispune de 13 platforme offfshore, deopotrivă în Marea Neagră şi Marea Azov.

Numărul doi în guvernul Crimeii, Rustam Temirgaliev, a indicat ziarului economic rus Kommersant că licitaţia pentru ‘privatizare’ va fi lansată rapid şi că Gazprom şi-a exprimat deja interesul.

Într-un interviu pe site-ul internet al ediţiei ucrainene a revistei Forbes, vicepreşedintele Chornomornaftogaz a relatat că, încă de joia trecută, înainte de referendum, reprezentanţii puterii locale au venit să instaleze reprezentanţii lor la conducerea companiei, escortaţi de persoane cu arme automate.

‘Erau reprezentanţi ai Gazprom, erau patru’, a afirmat Volodimir Pleciun, adăugând că ‘ei pur şi simplu au început imediat să studieze documentele şi au preluat controlul’. Persoanele înarmate s-au postat apoi pe platformele întreprinderii, a mai spus el.

Chornomornaftogaz a produs în 2013 circa 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, adică mai mult de 5% din producţia ucraineană. Aceasta reprezintă o creştere de 40% faţă de 2012 şi un volum suficient pentru a asigura consumul Crimeii.

‘Niciodată nu e bine să pierzi un activ’, dar ‘nu este o pierdere critică’, relativizează Dmitro Marunici, analist la Institutul de studii energetice din Kiev.

‘Întregul gaz extras de companie va merge acum către consumatorii Crimeii. Se poate spune că locuitorii Ucrainei continentale nu vor fi afectaţi’, estimează el.

În plan simbolic, pierderea este mult mai dureroasă pentru Kiev, care în ultimii ani şi-a multiplicat iniţiativele pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze din Rusia. Resurse financiare semnificative au fost alocate pentru modernizarea companiei, care îşi propunea să dubleze producţia de gaze până în 2015 şi să construiască gazoducte în partea de sud a Ucrainei.

Un alt proiect al autorităţilor ucrainene în Marea Neagră, anunţat în septembrie anul trecut cu prilejul Adunării Generale a ONU, este marcat de eşec, odată cu retragerea grupului anglo-olandez Shell de la negocierile privind exploatarea gazelor naturale dintr-un zăcământ situat în nord-vestul Mării Negre. Un alt investitor principal în acest zăcământ situat în apropiere de România, compania americană ExxonMobil, a suspendat de asemenea discuţiile până la o revenire la normal a situaţiei din fosta republică sovietică.

Rezultatul: Kievul ar putea să fie constrâns să cumpere de la Gazprom gaze extrase de Chornomornaftogaz la un preţ ridicat.

‘Mai mult de 50% din producţia de gaze în 2015 va fi vândută la nivel local la preţuri mici’, estimează analişti ai Société Générale, într-o notă adresată clienţilor lor. Credem că restul va fi vândut Ucrainei, la preţuri corespunzând contractelor pe termen lung aplicate în UE’,care asigură cea mai mare parte a profiturilor Gazprom, adaugă ei.

Pentru Gazprom, producătorul de hidrocarburi din Crimeea nu reprezintă mare lucru: valoarea sa este estimată de analişti între 500 şi 800 milioane de dolari, iar profitul generat în primele nouă luni ale anului 2013 se cifrează la puţin peste 25 miliarde de dolari. Producţia şi rezervele sale reprezintă doar 0,5% din cele ale gigantului energetic rus.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...