Ucraina promite că nu va folosi muniția cu dispersie primită de la americani în zonele urbane

Ministerul Apărării din Ucraina a salutat vineri decizia SUA de a trimite muniţii cu dispersie Ucrainei şi s-a angajat să nu folosească astfel de dispozitive "în zone urbane, pentru a evita riscurile pentru populaţia civilă", transmite EFE, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 08 iul. 2023, 13:34
Ucraina promite că nu va folosi muniția cu dispersie primită de la americani în zonele urbane

„Muniţiile cu dispersie vor fi folosite doar în câmp deschis în care există o concentrare de militari ruşi”, a explicat ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov (foto), pe contul său de Twitter.

Reznikov a adăugat că Ucraina va folosi acest tip de muniţii, interzis în peste o sută de ţări, „pentru a sparge liniile de apărare inamice cu risc minim pentru viaţa” soldaţilor ucraineni.

Oficialul ucrainean a mai promis că va „ţine o evidenţă riguroasă” a locurilor în care sunt folosite aceste bombe, pentru a acorda prioritate teritoriilor în cauză la curăţarea lor de explozibili „după ce au fost eliberate”.

„Acest lucru ne va permite să eradicăm riscul pe care îl reprezintă elementele de muniţie cu dispersie neexplodate”, a spus Reznikov.

Muniţiile cu dispersie constau într-un container care se deschide în aer şi dispersează o cantitate mare de submuniţii explozive pe o rază cuprinsă între 200 şi 400 de metri. Unele dintre aceste submuniţii nu explodează când lovesc pământul şi pot detona mai târziu, punând în pericol populaţia civilă din zonă.

Organizaţiile pentru drepturile omului şi unele guverne au criticat decizia Washingtonului de a trimite muniţii cu dispersie în Ucraina, notează EFE.

Președintele american Joe Biden și-a dat acordul pentru ca SUA să livreze Ucrainei muniție cu fragmentație. Mai multe detalii aici.

Rusia a reacționat și a avertizat că Statele Unite mai fac încă un pas spre declanșarea unui război mondial. Detalii aici.

Te-ar mai putea interesa și
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul......
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...