Ucraina refuză extrădarea către Georgia a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili
‘Procuratura Generală a Ucrainei a ajuns la concluzia că există riscul că cererea de extrădare a lui Mihail Saakaşvili a fost făcută cu scopul urmăririi sale din motive politice. În plus, extrădarea contravine Convenţiei privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului din 1950’, precizează Procuratura de la Kiev într-un comunicat preluat de Interfax-Ukraina.
Autorităţile de la Tbilisi s-au adresat la jumătatea lunii februarie Procuraturii Generale a Ucrainei, cerând reţinerea şi extrădarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, inculpat în Georgia din septembrie 2014 pentru abuz de putere şi folosirea excesivă a forţei în reprimarea manifestaţiilor din anul 2007, pe numele său fiind emis şi un mandat internaţional de arestare.
Venit la putere în 2003, în urma ‘revoluţiei trandafirilor’, Saakaşvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată Georgia şi s-a stabilit în SUA, ţară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său.
Saakaşvili a refuzat în repetate rânduri să se deplaseze în Georgia pentru a fi audiat ca martor în mai multe dosare penale, declarând că nu are încredere în noile autorităţi georgiene şi că acţiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtăşită şi de SUA şi UE.
În februarie, Mihail Saakaşvili a fost numit consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, el având ca sarcină principală conducerea Consiliului consultativ internaţional pentru reforme, organism care trebuie să elaboreze propuneri pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare ca Ucraina să depăşească dificultăţile economice cu care se confruntă în prezent.