Această reuniune va avea loc la cererea Franţei şi a Germaniei. Este prima sesiune a Consiliului cu privire la Ucraina după ce acesta a aprobat pe 17 februarie acordul de pace de la Minsk, încheiat între Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania.
Acordul prevede o încetare a focului între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi în estul Ucrainei, scrie Agerpres.
Ambasadorii celor 15 ţări membre vor asculta mai multe dări de seamă ale unor responsabili ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), observatori ai conflictului ucrainean. Ulterior, ei vor avea consultări cu uşile închise.
Joi, Ucraina a început retragerea armamentului greu de pe frontul din Estul separatist prorus unde armistiţiul pare în general respectat, chiar dacă tensiunea rămâne ridicată între occidentali şi Moscova.
Confruntarea dintre Est şi Vest se reflectă în rândul Consiliului de Securitate, care de la declanşarea crizei din Ucraina a ţinut peste 30 de reuniuni, marea majoritate fără rezultat.
Retragerea armamentului greu, prevăzută de acordul Minsk 2 semnat pe 12 februarie, era aşteptată să înceapă duminică. Kievul a afirmat până în prezent că nu se pune problema retragerii înainte de respectarea totală a acordului de încetare a focului.
Armistiţiul instaurat cu începere de pe 15 februarie pare să reziste în ultimele zile în Estul separatist al ţării, unde conflictul s-a soldat cu peste 5.800 de morţi. Pentru a doua zi consecutiv, armata ucraineană nu a înregistrat pierderi de vieţi omeneşti.