Ucraina riscă strămutări în masă ale populaţiei în cazul intensificării luptelor în est
„Vieţile şi securitatea a milioane de persoane din estul Ucrainei sunt în suspans, în condiţiile în care ne aşteptăm la un progres politic pentru a ieşi din acest impas”, a subliniat secretarul general al acestui ONG, Jan Egeland, într-un comunicat. „Nu trebuie să subestimăm suferinţa umană pe care o generează un conflict reaprins, aceasta ar creşte numărul de victime civile, ar suscita strămutări masive şi ar cauza o creştere a nevoilor umanitare”, a spus el.
Occidentul acuză de la sfârşitul lui 2021 Rusia că a comasat zeci de mii de soldaţi lângă frontiera ucraineană, în vederea unei operaţiuni militare împotriva Kievului, ceea ce Moscova dezminte.
Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război între Kiev şi separatiştii proruşi, un conflict care a izbucnit după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.
Războiul, care a făcut până acum peste 13.000 de morţi, a scăzut în intensitate după semnarea acordurilor de pace în 2015, însă reglementarea lui politică s-a împotmolit de atunci. De-a lungul liniei frontului, tiruri continuă să facă în mod regulat noi victime.
Potrivit Consiliului norvegian pentru refugiaţi, peste 850.000 de persoane au fost deja strămutate în Ucraina din cauza luptelor.
O intensificare a conflictului ar putea, potrivit ONG-ului, să reducă la zero „progresele semnificative” din ultimii ani în ceea ce priveşte situaţia populaţiei din estul Ucrainei.
Numărul de persoane care depind de ajutorul umanitar a trecut de la 5 milioane în 2015 la 3 milioane astăzi, potrivit Consiliului norvegian pentru refugiaţi.