Ucraina se confruntă cu un deficit de alimentare cu energie electrică de şase gigawaţi în această iarnă – IEA

Deficitul de alimentare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la şase gigawaţi (GW) în această iarnă - aproximativ o treime din vârful de cerere aşteptat - pe fondul atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice şi al expirării contractului de livrare a gazelor, la finalul acestui an, se arată într-un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 19 sept. 2024, 13:58
Ucraina se confruntă cu un deficit de alimentare cu energie electrică de şase gigawaţi în această iarnă - IEA

De la invazia rusească din februarie 2022, sistemul energetic al Ucrainei a fost vizat de atacurile Rusiei, ceea ce a avut ca rezultat întreruperea alimentării cu energie şi aprovizionarea limitată cu electricitate, în numite regiuni. Şi Ucraina a atacat infrastructura energetică a Rusiei.

În această vară, când cererea de electricitate este de obicei mai redusă decât iarna, capacitatea de generare a Ucrainei a scăzut cu peste doi GW, sub vârful de cerere de 12 GW, se arată în raport.

În această iarnă, vârful de cerere de electricitate ar putea creşte la 18,5 GW. Chiar dacă producţia reactoarelor nucleare ale ţării se redresează după lucrările de mentenanţă, şi cu importurile de electricitate de 1,7 GW de la statele europene vecine, deficitul de alimentare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la şase gigawaţi, echivalentul cererii anuale de vârf din Danemarca, apreciază IEA.

„Noi atacuri asupra infrastructurii, deficienţele înregistrate la echipamente şi neîndeplinirea lucrările de mentenanţă adaugă riscuri suplimentare”, se arată în raport.

În actualele condiţii, Ucraina poate satisface cererea de gaze din producţia internă şi din depozite, dar o iarnă mai rece decât de obicei va spori necesitatea importurilor. Contractul de tranzit al gazelor cu grupul rus Gazprom expiră la finalul acestui an iar Kievul a anunţat că nu vrea să-l extindă. Vor trebui să vină livrări suplimentare de gaze către Ucraina din estul şi centrul Europei, susţine IEA.

Un alt risc îl reprezintă deficitul de alimentare cu gaze şi electricitate în Republica Moldova. Deşi ţara nu mai este direct dependentă de gazul rusesc pentru a satisface cererea de gaze, primeşte aproximativ două treimi din electricitate de la o centrală electrică din Transnistria.

Capacitatea de transmisie cu Europa continentală este împărţită între Ucraina şi Republica Moldova. Dacă vor exista întreruperi în Republica Moldova, cele două ţări trebuie să se pună de acord privind distribuţia importurilor din alte state, se arată în raport.

Pentru sprijinirea securităţii energetice a Ucrainei în această iarnă, trebuie efectuate lucrări de reparaţii şi construcţii pentru a proteja infrastructura de noi atacuri, în special în apropierea centralelor nucleare, avertizează IEA. De asemenea, sunt necesare măsuri interne de economisire a energiei şi o reţea mai bună de transmisie a importurilor de electricitate.

În plus, Ucraina are nevoie de importuri de gaze de aproximativ 0,6 miliarde metri cubi (bcm) în septembrie şi octombrie, pentru a-şi îndeplini ţinta de stocare înainte de 1 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
J.T. Grup Oil a cumpărat barja JT Danube Terminal pentru 3 milioane de euro, navă care a aparținut Gazprom
J.T. Grup Oil a cumpărat barja JT Danube Terminal pentru 3 milioane de euro, navă care a aparținut Gazprom
Societatea J.T. Grup Oil S.A. i-a anunțat astăzi pe investitorii de Bursa de Valori București că a finalizat achiziționarea activului ”JT Danube Terminal” în urmă unei investiții totale......
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
În premieră în acest sezon rece, fluxul de gaze de la granița dintre România și Ungaria s-a inversat, astfel că acum ...
Comisia Europeană vrea să includă aluminiul în noul pachet de sancțiuni impus Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să includă aluminiul în noul pachet de sancțiuni impus Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană intenţionează să propună interzicerea importurilor de aluminiu primar rusesc ca parte a celui de-al ...
Trump vrea să înființeze un departament nou, care să se ocupe cu gestionarea banilor rezultații din taxele vamale impuse partenerilor SUA
Trump vrea să înființeze un departament nou, care să se ocupe cu gestionarea banilor rezultații din taxele vamale impuse ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat marţi că va crea un nou departament, denumit "Serviciul pentru Venituri ...