Ucraina semnează Acordul de asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie

Ucraina va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie, în aceeaşi zi cu Republica Moldova, anunţă preşedintele Petro Poroşenko. În acest timp, NATO susține că Rusia a suplimentat din nou efectivele militare la frontiera cu Ucraina. Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina ar urma să fie semnat cu ocazia reuniunii Consiliului European, programată pe 26-27 iunie la Bruxelles.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 05:42
Ucraina semnează Acordul de asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie

Intenţia Ucrainei de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană este la originea crizei dintre Occident şi Moscova, care s-a soldat până acum cu anexarea regiunii Crimeea la Rusia şi cu izbucnirea unui conflict separatist în regiunile estice ucrainene, informeaza RFI Romania

În momentul învestirii în funcţie, pe 7 iunie, Petro Poroşenko a promis că va semna secţiunea economică a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv Acordul complet de liber-schimb.

Negocierile pentru semnarea Acordului de liber-schimb au început în 2008, când Ucraina a devenit membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În acest timp, situația e departe de a se calma în estul Ucrainei.

Rusia a suplimentat din nou efectivele militare la frontiera cu Ucraina, anunţă Alianţa Nord-Atlantică, într-un comunicat citat de Washington Post. Potrivit Alianţei Nord-Atlantice, Moscova a trimis mii de militari suplimentari la frontiera cu Ucraina.

În urmă cu câteva săptămâni, Rusia începuse retragerea efectivelor militare staţionate la frontiera cu Ucraina, unde, potrivit estimărilor NATO, erau circa 40.000 de militari ruşi.

Confruntările militare între insurgenţi proruşi şi serviciile de securitate ucrainene continuă în estul Ucrainei.

Reacții internaționale la propunerea de pace a lui Poroșenko

Statele Unite, care susţin regimul ucrainean, au salutat anunţul privind încetarea focului în estul Ucrainei făcut de preşedintele Petro Poroşenko, dar au afirmat că aşteaptă răspunsul Rusiei în vederea detensionării în mod efectiv a crizei ucrainene.

„Este o măsură unilaterală (…) luată de Guvernul ucrainean (şi) salutăm eforturile lor de bunăvoinţă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

„Însă ei (ucrainenii) au nevoie în mod evident de un partener în acest demers”, a subliniat Psaki, acuzând din nou Moscova că susţine insurecţia separatistă prorusă din estul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat miercuri că va ordona „în curând” o încetare unilaterală a focului în estul ţării, în cadrul planului său de pace al cărui scop este să pună capăt insurecţiei separatiste proruse.

Acest anunţ intervine după ce Kremlinul a anunţat marţi seara că preşedintele rus Vladimir Putin a discutat cu omologul său ucrainean despre o eventuală încetare a focului, în timp ce doi jurnalişti ruşi au fost ucişi în estul separatist al Ucrainei.

În planul său de pace, preşedintele ucrainean i-a cerut, de asemenea, preşedintelui Putin să recunoască oficial noua conducere a ţării după înlăturarea administraţiei proruse, la sfârşitul lui februarie.

Insurecţia prorusă s-a soldat cu cel puţin 320 de morţi începând cu 13 aprilie, când a fost lansată o operaţiune militară ucraineană.

Insurgenţii din „Republica Doneţk” se organizează

Insurgenţii proruşi din autoproclamata „Republică Doneţk” au propriile posturi de radio şi de televiziune, unde difuzează emisiuni cu caracter propagandistic, relatează France Presse.

Postul Radio Republica este considerat de separatişti singura instituţie media „oficială” a „Republicii Populare Doneţk”, proclamată de insurgenţi în estul Ucrainei.

În afară de Radio Republica, rebelii au şi un post de televiziune pentru promovarea ideilor separatiste proruse. Emisiunile difuzate au caracter propagandistic, existând inclusiv apeluri pentru recrutarea combatanţilor şi pentru donarea de sânge.

Cele două posturi emit din sediul Administraţiei regionale din Doneţk, ocupat de insurgenţi de la începutul lunii aprilie.

Redacţiile celor două posturi se aseamănă foarte mult cu unităţile militare, uşile având gratii care să reziste la atacuri, iar în interior existând provizii, echipamente militare şi măşti de gaze.

„Inamicul este la porţile noastre, nu este un mesaj de propagandă, aceasta este crunta realitate. Luaţi armele şi apăraţi teritoriul, mâine va fi prea târziu”, este unul dintre mesajele difuzate de Radio Republica.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne aşteptăm la încă 100-300 MW până la finele anului, ceea ce înseamnă......
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...