Ucraina: Separatiştii proruşi dau un ultimatum Kievului. Ameninţă că vor „arde şi distruge totul”

Economica.net
15 05. 2014
fortele_proruse_49624400_44299000

‘Dacă nu vor fi retrase blindatele şi dacă nu vor fi desfiinţate punctele de control ale aşa-zisei puteri legitime (de la Kiev), am suficiente forţe şi mijloace pentru a arde şi distruge totul. Grupurile de recunoaştere şi de diversiune sunt gata să intervină, unele şi-au ocupat deja poziţiile’, a declarat comandantul adjunct al ‘armatei populare din Donbas’, Serghei Zdriliuk.

‘Ei (cei de la Kiev) dispun de 24 de ore pentru a-şi retrage toate trupele şi toate forţele’, a adăugat Zdriliuk.

Bazinul Donbas reuneşte regiunile Doneţk şi Lugansk, regiuni care şi-au autoproclamat luni independenţa de Ucraina, în urma referendumului de la 11 mai, considerat ilegal de către Kiev şi nerecunoscut de comunitatea internaţională.

Armata ucraineană a lansat, la mijlocul lunii aprilie, o amplă ‘operaţiune antiteroristă’ împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Serghei Paşinski, anunţând la începutul acestei săptămâni că operaţiunea forţelor ucrainene în regiunea Doneţk a intrat în faza finală.

Separatiştii proruşi formează la Slaviansk primul batalion al armatei de eliberare a Donbasului
     
Susţinătorii federalizării au început formarea primului batalion al armatei de eliberare a Donbasului, la Slaviansk, fief al separatiştilor proruşi din sud-estul Ucrainei, a anunţat miercuri seara autoproclamatul primar al oraşului, Viaceslav Ponomariov, citat de RIA Novosti.

‘Primul batalion al armatei de eliberare a Donbasului este în curs de formare pe baza unităţilor de apărare a oraşului’, a indicat el.

Autorităţile proeuropene de la Kiev au lansat o amplă operaţiune specială pentru reprimarea revoltei care a izbucnit în estul Ucrainei, după înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere la 22 februarie. Forţele guvernamentale utilizează avioane şi blindate în cadrul acestei operaţiuni, denunţate ca o ‘represalii’ de către Moscova.

În urma unor referendumuri controversate duminică, regiunile Doneţk şi Lugansk (est) şi-au proclamat independenţa faţă de Kiev.

Joi dimineaţă, tiruri de mitraliere şi explozii de obuze de artilerie puteau fi auzite la periferia oraşului Slaviansk. ‘Luptele se duc în apropiere de combinatul de furaje’, relatează RIA Novosti, citând martori, care au indicat că se aud schimburi de focuri intense.

După atacul terorist asupra convoiului de paraşutişti ucraineni lângă Kramatorsk la 13 mai, forţele guvernamentale vor acţiona mult mai dur împotriva miliţiilor proruse, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, Andrii Parubii.

‘Aceste evenimente au constituit linia roşie, după care forţele guvernamentale vor acţiona mult mai dur şi mai hotărât împotriva celor care au pus mâna pe arme şi ucid civili, omoară soldaţi ai noştri’, a afirmat Parubiii, într-o intervenţie la postul de televiziune ucrainean TSN, citat de agenţia de presă Unian.

El i-a numit pe insurgenţi terorişti veniţi din Rusia, împotriva cărora statul ucrainean va aplica legile sale.

Un convoi de paraşutişti ucraineni a nimerit în ambuscadă lângă Kramatorsk, insurgenţii atacându-i cu lansatoare de grenade. Bilanţul atacului – şapte paraşutişti şi-au pierdut viaţa şi încă şapte au fost răniţi

Serghei Lavrov: Moscova este pregătită să negocieze cu Kievul
     
Moscova este pregătită să discute despre criza ucraineană cu toată lumea, inclusiv cu autorităţile de la Kiev, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat miercuri canalului de televiziune american Bloomberg, citat de RIA Novosti.

‘Domnul (Arseni) Iaţeniuk (premierul ucrainean) s-a întâlnit de două ori cu prim-ministrul Dmitri Medvedev. Eu am avut, de asemenea, mai multe întrevederi cu Andrei Deşciţa (ministrul ucrainean de externe)’, a adăugat Lavrov, pe fondul acuzaţiilor că Moscova încearcă să destabilizeze şi mai mult situaţia din Ucraina, orchestrând tensiunile separatiste din sud-estul ţării.

‘Putem discuta cu toată lumea’, a subliniat ministrul rus, în contextul în care Kremlinul a descris schimbarea de putere survenită la Kiev la 22 de februarie ca o lovitură de stat.

Atunci, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) l-a demis pe preşedintele Viktor Ianukovici, a decis o reformă constituţională şi a stabilit alegeri prezidenţiale anticipate la 25 mai.

Rusia a contestat legalitatea deciziilor Radei şi a estimat că legitimitatea apropiatelor alegeri prezidenţiale anticipate va depinde de diverşi factori, între care transparenţa şi luarea în considerare a intereselor tuturor regiunilor.