România a rămas pe dinafară după ce Ucraina și Bulgaria au vândut Egiptului 280.000 de tone de grâu, în cadrul celei mai mari licitații a ultimilor ani

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de cereale din lume, a primit peste 100 de oferte la o licitație fără precedent pentru o cantitate record de 3,8 milioane de tone de grâu. Într-un final, a cumpărat doar 280.000 de tone din Ucraina și Bulgaria.
Alina Stanciu - mar, 13 aug. 2024, 11:55
România a rămas pe dinafară după ce Ucraina și Bulgaria au vândut Egiptului 280.000 de tone de grâu, în cadrul celei mai mari licitații a ultimilor ani

15 traderi de cereale au depus ieri 102 oferte în cadrul licitației prin care Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri a Egiptului (GASC) și-a propus să cumpere o cantitate record de 3,8 milioane de tone de grâu cu livrarea octombrie-aprilie, informează Reuters.

Din această cantitate, GASC și-a asigurat însă în cadrul licitației doar 280.000 de tone de grâu din Ucraina și Bulgaria pentru lunile octombrie și noiembrie, a declarat cumpărătorul de stat citat de Bloomberg.

Mai exact, statul egiptean a cumpărat doar cinci încărcături pentru lunile octombrie și noiembrie, la prețuri cuprinse între 259,24 și 269,25 dolari pe tonă, inclusiv transportul. Prețurile medii au fost între  241,98 dolari pe tonă FOB și 266,21 dolari pe tonă CFR (Cost And Freight) conform unui document oficial publicat de GASC, citat de presa internațională.

Dintre cei 15 comercianți participanți la licitație, Olam International Ltd. și Archer-Daniels-Midland Co. au fost singurii care au oferit livrări în aprilie 2025. În schimb,  Cargill Inc., Viterra Inc. și Olam  au oferit grâu până în martie 2025, majoritatea ofertelor venind pentru livrare în octombrie, noiembrie și decembrie.

Potrivit Reuters, cel mai mic preț, de 244 de dolari tona, a fost oferit de traderi care vând grîu ucrainean, un preț considerat „premium” de către comercianții intervievați de Reuters având în vedere termenele de plată întârziate și  perioadelor lungi de expediere.

În schimb, o ofertă din partea Al Dahra, companie care exploatează cea mai mare suprafață din România, în Insula Mare a Brăilei, a fost respinsă din cauza garanției de participare la licitație.

„Cei doi factori principali sunt scrisorile de garanție de 270 de zile și factorii de risc. Condițiile viitoare nu sunt garantate, fie că este vorba de circumstanțele geopolitice sau poate de volatilitatea pieței”, a declarat un comerciant local cu privire la prețurile ridicate.

Un alt trader european a declarat pentru Reuters că GASC ar putea cumpăra întregul volum de care are nevoie, adăugând că au existat oferte „decente” atât pentru grâu, cât și pentru transportul maritim.

„Dar condițiile de plată întârziate par să crească costul achiziției, în ciuda scăderii prețurilor și a reducerii taxelor de export de către Rusia”, a declarat comerciantul.

De altfel, licitația pentru volume atât de mari pe o perioadă mult mai lungă decât de obicei a marcat o nouă abordare pentru cel mai mare cumpărător de grâu din lume care se confruntă cu o inflație în creștere.

Deși inflația a scăzut de la un nivel record înregistrat anul trecut, aceasta este încă de peste 25 % și afectează consumatorii.

Țara nord-africană a luat măsuri de austeritate pentru a reduce cheltuielile, inclusiv majorarea prețului pâinii subvenționate.

Țara se bazează în mare măsură pe importurile de grâu pentru a furniza această pâine subvenționată.

 

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a aprobat preluarea comapniilor Medeuropa și Medeuropa Investiții de către Affidea
Consiliul Concurenței a aprobat preluarea comapniilor Medeuropa și Medeuropa Investiții de către Affidea
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania Affidea Development S.R.L. intenționează să preia MedEuropa S.R.L. și MedEuropa Investiții S.R.L., informează instituția......
Ministrul Agriculturii Florin Barbu consideră că pentru PAC este necesară alocarea unui buget mai consistent
Ministrul Agriculturii Florin Barbu consideră că pentru PAC este necesară alocarea unui buget mai consistent
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, consideră că este necesar un buget mai consistent alocat PAC pentru viitorul exerciţiu ...
Simtel raportează venituri de 98,1 milioane de lei pentru primul semestru din 2024, în scădere cu 20%
Simtel raportează venituri de 98,1 milioane de lei pentru primul semestru din 2024, în scădere cu 20%
Grupul de inginerie și tehnologie Simtel a ânregistrat, la nivel consolidat, venituri operaționale de 98,1 milioane de ...
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență privind neimpozitarea pensiilor militare mai mici de 3.000 de lei
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență privind neimpozitarea pensiilor militare mai mici ...
Ministerul Finanțelor a pus astăzi în dezbatere publică proiectul de orodonață de urgență de completare a Legii nr. ...