Kievul a refuzat să semneze direct textul cu Moscova, care s-a angajat la un acord identic cu Ankara şi secretarul general al ONU. Ucraina şi Rusia au semnat astfel două texte identice dar separate, la solicitarea primeia, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.
Cele patru delegaţii s-au reunit în incinta palatului Dolmabahce, la Istanbul, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, precum şi a miniştrilor turc şi rus ai Apărării şi al ministrului ucrainean al Infrastructurilor.
Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, venit de urgenţă la Istanbul joi seară, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.
Secretarul general al ONU a mulţumit Rusiei şi Ucrainei care „şi-au depăşit divergenţele pentru a face loc unei iniţiative în folosul tuturor”. Acum, acordul „trebuie implementat deplin”, a pledat el.
„Astăzi, există o rază de lumină în Marea Neagră. O rază de speranţă, şi posibilitate, şi uşurare în lume care nevoie de ea mai mult ca niciodată”, a declarat Antonio Guterres la ceremonia de semnare, făcând apel la Rusia şi Ucraina să implementeze acordul pe deplin.
Preşedintele turc a recunoscut că „nu a fost uşor” să se ajungă la acest rezultat şi şi-a exprimat speranţa că semnarea acordului, care intervine la aproape cinci luni de la începutul conflictului, „va întări speranţa de a pune capăt acestui război”.
Cu câteva ore înainte de ceremonie, Ucraina a precizat că nu va semna „niciun document cu Rusia”, ci numai cu Turcia şi ONU. Antonio Guterres a subliniat totuşi caracterul „fără precedent” al acestui acord încheiat între două ţări în război.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că acordul, semnat şi de Turcia, va ajuta la prevenirea foametei şi la scăderea inflaţiei globale a alimentelor.
Semanrea acordului cu privire la tranzitul cerealelor a fost foarte aşteptat de comunitatea internaţională, în condiţiile în care aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene de circa cinci luni din cauza războiului declanşat la 24 februarie de Rusia.
Acordul prevede crearea unor coridoare sigure pentru a permite circulaţia navelor comerciale în Marea Neagră, a cărei neutralitate strictă Moscova şi Kievul se angajează să o respecte.
Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), 47 de milioane de persoane suplimentare sunt expuse „foametei” de la începutul războiului.
În termenii acestui acord, „culoare securizate” vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care „cele două părţi s-au angajat să nu le atace”, a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.
Oficiali ONU citaţi de Reuters au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operaţional în câteva săptămâni.
Negociatorii au renunţat la curăţarea Mării Negre de mine, instalate în special de ucraineni pentru a-şi proteja ţărmurile. „Deminarea ar fi luat prea mult timp”, s-a justificat ONU, care a precizat că „piloţi ucraineni” vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.
Ucraina a sugerat că exporturile sale vor începe în trei porturi: Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk, şi că speră să le crească numărul pe viitor.
Acordul va fi valabil timp de „120 de zile”, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.
Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.
Inspectarea navelor la plecare în direcţia porturilor ucrainene va avea loc sub controlul CCC, într-unul din porturile din Istanbul, pentru a răspunde preocupărilor Moscovei, care vrea să aibă garanţia că cargourile nu vor aduce arme în Ucraina.
SUA au salutat acordul şi au avertizat că ele consideră „Rusia responsabilă pentru aplicarea sa”.
„Fără escortă rusă şi fără prezenţă rusă în porturile noastre. În caz de provocare, ripostă militară imediată”, a postat la rândul său pe Twitter, vineri, Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene.
Citește și:
Sursa foto: Aa.com.tr