Ucraina trebuie să cumpere cărbune de la Rusia pentru a trece cu bine iarna – ministrul energiei
Conflictul dintre rebelii proruşi şi forţele ucrainene din estul industrial al Ucrainei a întrerupt alimentarea cu cărbune a centralelor termice, care asigură aproximativ 40% din consumul de electricitate al ţării, şi a făcut ca rezervele să ajungă la un nivel extrem de scăzut înaintea lunilor friguroase de iarnă.
‘Nu avem altă opţiune decât să ne întoarcem spre producătorii ruşi şi să încercăm să cumpărăm cărbune de la ei, dar punem securitatea energetică a ţării sub o ameninţare serioasă’, a spus Prodan la o reuniune guvernamentală.
Guvernul de la Kiev a semnat în acest an un acord pentru a importa un milion de tone de cărbune din Africa de Sud şi a primit deja trei transporturi. Însă furnizorul a întrerupt în această săptămână transporturile în contextul acuzaţiilor din media ucrainene privind neregulile acestui contract.
Prodan a negat miercuri acuzaţiile şi a spus că preţul stabilit prin acord este cel de pe piaţă. El a adăugat însă că alţi comercianţi străini vor refuza cel mai probabil să colaboreze cu Ucraina, de teama problemelor în implementarea viitoarelor contracte.
‘Situaţia nu e simplă şi există pericolul să nu putem fi capabili să trecem cu bine peste perioada rece. Continuăm să căutăm rute alternative pentru sursele de cărbune, dar toate celelalte companii se tem de noi’, a adăugat Prodan.
Întoarcerea spre Rusia pentru sursele de cărbune ar fi o lovitură pentru Kiev, ale cărui relaţii cu Kremlinul sunt critice în urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia şi a implicării acesteia în conflictul din estul Ucrainei în care şi-au pierdut viaţa peste 4.000 de persoane.
Mai mult, cele două ţări sunt implicate într-o dispută privind gazul, care a împins Ucraina să caute alternative la sursele energetice ruseşti, după ce Moscova a oprită livrările de gaze în iunie.
Criza de cărbune şi de gaze a determinat Ucraina să limiteze consumul de electricitate pentru anumite ramuri industriale, să raţionalizeze livrările către Crimeea şi să crească fluxurile de energie nucleară în încercarea de a evita întreruperile de curent.