Ucraina va construi o nouă centrală nucleară de mari dimensiuni, cu tehnologie americană
Astfel, pe terenul din Chyhyryn, considerat cel mai potrivit de Energoatom, ar urma să fie construită o nouă centrală nucleară formată din patru reactoare AP-1000, unități nucleare care sunt dezvoltate de compania americană Westinghouse.
Situl a fost ales inițial în anii 1970 și 1980 pentru construirea unei centrale, însă lucrările la proiect au fost întrerupte în 1989, la câțțiva ani după accidentul de la Cernobîl. Ca urmare, orașul satelit Orbita, construit special pentru muncitorii din construcții și personalul care urma să opereze viitoarea centrală, a fost în mare parte abandonat.
Noul proiect al Energoatom ar putea reînvia orașul Orbita, arată Enerdata.
Ucraina are 15 reactoare nucleare, luându-le în calcul cele șase de la centrala nucleară Zaporojie (6 GW), care se află sub control militar rusesc din martie 2022, la care se adaugă cele din Ucraina de Sud (3 GW), Rovno (2,8 GW) și Khmelnitsky (2 GW).
În 2022, energia nucleară a reprezentat 24% din capacitatea instalată a Ucrainei cu aproape 14 GW și 56% din producția sa de energie cu 63,5 TWh (față de 86 TWh în 2021, înainte de războiul cu Rusia).