Împrumutul face parte dintr-un plan mai larg al statelor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA), care în luna iunie au convenit să ofere Kievului un credit garantat cu veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei, scrie Agerpres.
Planul G7 are de asemenea în vedere folosirea în beneficiul Ucrainei a veniturilor produse de activele ruseşti îngheţate, iar în creditul oferit acum de UE se regăsesc şi sume preluate din aceste venituri. Statele UE au convenit în luna mai ca 90% din aceste venituri să fie folosite pentru ajutorul militar destinat Kievului, iar diferenţa de 10% pentru ajutoare de altă natură de asemenea pentru Ucraina.
„Atacurile ruseşti neîncetate înseamnă că Ucraina are nevoie de un sprijin continuu din partea UE”, a motivat Ursula von der Leyen. Ea a participat vineri la Kiev la o ceremonie prin care Ucraina a primit din partea UE un lot de generatoare electrice şi alte echipamente pentru serviciile de urgenţe, în contextul în care Ucraina se aşteaptă la o iarnă dificilă după ce bombardamentele ruseşti i-au distrus capacităţi de generare a energiei electrice estimate la circa 9 gigavaţi.
Preşedinta Comisiei Europene a participat la Kiev şi la o ceremonie în memoria soldaţilor ucraineni căzuţi în războiul cu Rusia. Ea a depus o coroană de flori la zidul din centrul capitalei Kiev care comemorează militarii ucraineni.
Nici Kievul şi nici Moscova nu publică informaţii despre numărul victimelor proprii în acest război. Potrivit cotidianului american Wall Street Journal, citat vineri de AFP, o estimare confidenţială ucraineană, care datează însă de la începutul acestui an, indica până atunci circa 80.000 de morţi şi aproximativ 400.000 de răniţi în rândurile armatei ucrainene. Pentru tabăra rusă, o estimare făcută de presa rusă de opoziţie pe baza datelor notariale arată cel puţin 120.000 de morţi, în timp ce serviciile secrete occidentale au estimări variabile, unele mergând până la 200.000 de morţi şi 400.000 de răniţi.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina va folosi creditul oferit de UE pentru achiziţia de arme din producţia internă, pentru sisteme antiaeriene şi energie.
Fără noul împrumut de 35 de miliarde de euro, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei de când a început războiul cu Rusia o asistenţă de 118 miliarde de euro, ca ajutor militar şi economic.