Ucraina: Vom trimite propriul convoi umanitar în Est. Cel rusesc nu va avea acces

Autorităţile ucrainene au anunţat joi trimiterea propriului convoi umanitar pentru locuitorii din bastioanele rebele Doneţk şi Lugansk, în timp ce un convoi rus se află în drum spre frontiera ucraineană sub acelaşi pretext, informează France Presse.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 09:00
Ucraina: Vom trimite propriul convoi umanitar în Est. Cel rusesc nu va avea acces

‘Joi, 14 august, la ora 11.00, trei oraşe ucrainene Kiev, Dnipropetrovsk şi Harkov vor trimite un convoi de camioane cu ajutoare pentru locuitorii din Lugansk şi Doneţk’, a indicat serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene într-un comunicat.

‘Crucea Roşie va distribui acest ajutor populaţiei civile din regiunile Doneţk şi Lugansk’, două bastioane ale insurgenţilor proruşi, adaugă comunicatul.

Convoiul ucrainean, compus din 15 camioane care transportă 240 de tone de produse de primă necesitate, se va opri în oraşul Starobilsk, localitate aflată sub control guvernamental, situată la 97 km nord de Lugansk, unde va fi preluat de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Autorităţile ucrainene au decis miercuri să aloce 10 milioane de hrivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populaţiei din estul ţării, teatrul unor confruntări armate de patru luni între insurgenţi proruşi şi forţele ucrainene.

Asupra coloanei de camioane se va deschide focul şi responsabilitatea va fi atribuită Ucrainei /Vesti/

Coloana de ajutoare ruseşti nu a ajuns miercuri la Lugansk, dar există o probabilitate foarte mare ca ea să ajungă joi aici. Moscova susţine că transportă în Donbas produse alimentare, medicamente, apă potabilă, saci de dormit şi generatoare electrice. În schimb în Ucraina se înmulţesc zvonurile că, în realitate, camioanele ruseşti transportă arme, soldaţi şi sisteme de localizare a ţintelor prin unde radio, relatează joi publicaţia ucraineană Vesti.

Unii observatori consideră excesive aceste temeri, deoarece Rusia poate să livreze neîngrădit arme rebelilor prin punctele de trecere din regiunea Lugansk, controlate de separatişti, şi fără întreaga această poveste zgomotoasă a convoiului de care preşedintele rus Vladimir Putin ar avea nevoie pentru electoratul său. În ultima vreme, partea radicală a naţionaliştilor ruşi îi reproşează că nu face nimic pentru a salva ‘Novorossia’ (regiunile Lugansk şi Doneţk), unde armata ucraineană strânge tot mai mult laţul în jurul rebelilor.

‘Niciun fel de convoi umanitar al lui Putin nu va fi lăsat să treacă prin regiunea Harkov. Provocarea cinică a agresorului pe teritoriul nostru este inacceptabilă’, a scris miercuri pe Facebook ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov. În paralel, la Harkov s-au pus în acţiune militanţi Euro Maidan, care şi-au chemat susţinătorii prin reţelele de socializare să se deplaseze la punctul de trecere Pletniovka, pe unde se presupunea că va trece convoiul umanitar pentru a-i bloca calea. S-au adunat în jur de 30 de persoane, care au pornit în grup spre graniţă. Mai mult de zece camioane ale Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă şi ale armatei au fost trimise, de asemenea, la frontieră.

Între timp, coloana compusă din 287 de camioane – conform publicaţiei Vesti – se apropia de regiunea Belgorod (sudul Rusiei) şi era la o distanţă apreciabilă de graniţă. Tot atunci au apărut şi informaţiile că nu prin punctul de trecere Pletniovka din regiunea Harkov va trece convoiul rus. În realitate, acesta s-ar îndrepta spre localitatea Izvarino, regiunea Lugansk, controlată de separatişti. Pe acolo ar urma să treacă joi coloana de camioane cu ajutoare ruseşti, potrivit unor informaţii neoficiale.

Deşi această informaţie nu a fost confirmată oficial de Moscova, filiala ucraineană a Crucii Roşii a reacţionat imediat. Şefa filialei, Alla Habarova, a declarat că ajutorul umanitar din partea Rusiei nu va fi acceptat, dacă ‘acest convoi se va deplasa prin punctul de trecere Izvarino sau prin alte puncte de trecere care nu sunt controlate de către autorităţile ucrainene’.

Miercuri după-amiază convoiul a ‘dispărut’, în sensul că nu se cunoştea locul în care se afla la momentul respectiv.. Spre seară, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a recunoscut că nu cunoaşte traseul pe care el se deplasează. Mai mult, purtătorul de cuvânt al consiliului, Andrei Lâsenko, a declarat că ‘orice coloană cu escortă militară sau care include militari în componenţa sa şi care nu beneficiază de mandat din partea Crucii Roşii va fi percepută ca forţă agresivă’. Prin urmare, şi răspunsul va fi unul adecvat, a avertizat responsabilul ucrainean. Unii observatori ucraineni se aşteaptă la o provocare din partea Moscovei – asupra convoiului se va deschide focul atunci când se va afla deja pe teritoriul Ucrainei şi vina va fi atribuită Kievului.

Ucraina şi Rusia sunt de mai multe zile în impas cu privire la modalităţile de distribuire a unui ajutor umanitar rus pentru bastioanele rebele din Doneţk şi Lugansk, asediate de armata ucraineană şi care se confruntă cu o situaţie umanitară ‘critică’.

Ucraina, la fel ca multe ţări occidentale, suspectează că acest convoi care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară dintr-o suburbie a Moscovei şi care a făcut o oprire în sudul Rusiei nu serveşte decât ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept ‘absurd’ de Ministerul rus de Externe.

Kievul a propus în cele din urmă miercuri ca ajutorul să fie pus la dispoziţia Crucii Roşii pentru a fi distribuit la Lugansk, după ce va fi inspectat la postul de frontieră din apropierea acestui oraş.

Te-ar mai putea interesa și
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul BBB- pentru datoria pe termen lung, informează societatea de gaze......
ASF: Volumul total al subscrierilor de pe piața asigurărilor din România a ajuns la 16,9 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024
ASF: Volumul total al subscrierilor de pe piața asigurărilor din România a ajuns la 16,9 miliarde de lei în primele nouă ...
Volumul total al activităţii de subscriere pe piaţa asigurărilor s-a situat la valoarea de 16,9 miliarde de lei în primele ...
Grup Șerban Holding a primit o finanțare sindicalizată de 73 de milioane de euro de la un grup de trei bănci din România
Grup Șerban Holding a primit o finanțare sindicalizată de 73 de milioane de euro de la un grup de trei bănci din România
Grup Șerban Holding și subsidiarele au primit un credit sindicalizat în valoare de 73 de milioane de euro pentru refinanțarea ...
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât vor costa cartelele cu 2 și 10 călătorii
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât vor costa cartelele cu 2 și 10 călătorii
Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie cu metroul, începând de la 1 ianuarie 2025, tariful pentru o călătorie ...