Actualul contract ce reglementează tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa prin Ucraina expiră în 2019, iar Moscova ar dori în viitor să ocolească acest intermediar cu care în ultimii ani a avut numeroase conflicte pe tema plăţilor pentru gazele naturale livrate. Pe baza acestui contract a fost livrată anul trecut 40% din cantitatea de gaze exportată de Rusia în UE.
„Căutăm deplina recuperare a tuturor costurilor relevante, inclusiv recuperarea valorii reziduale a sistemului ucrainean de transport a gazelor. Nu dăm publicităţii cifrele, dar este vorba de o valoare mare”, a declarat Kobolyev la un eveniment public desfăşurat la Bruxelles.
Joi au avut loc la Bruxelles discuţii privind gazele naturale între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană, dar nu s-a ajuns la niciun acord. Negocierile vor continua şi luna viitoare pentru a se ajunge la un acord începând din ianuarie 2020.
„Moscova vrea să obţină un contract extrem de flexibil, fără a-şi lua angajamentul că va tranzita anual un volum substanţial de gaze, în timp ce Kievul vrea clar un angajament legal pentru cantităţi mari şi pe o durată cât mai îndelungată”, a apreciat Chris Weafer, de la compania Macro-Advisory.
„În cele din urmă, în trei sau patru ani, Rusia nu va mai avea deloc nevoie să folosească ruta ucraineană”, a adăugat acesta.