Ucraina vrea să cumpere gaze din Germania, România şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia

Kievul a iniţiat discuţii cu Germania, România şi Turcia pentru a cumpăra între 2 şi 3,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an de la fiecare dintre cele trei state, în încercarea de a reduce importurile mai scumpe de gaze ruseşti.
Economica.net - lun, 19 mart. 2012, 13:33
Ucraina vrea să cumpere gaze din Germania, România şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia

Naftogaz, compania naţioanlă de energie din Ucraina, vrea să cumpere un total de aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze din Europa, reprezentând o treime din gazul importat din Rusia pentru consumul naţional, a declarat directorul general al societăţii, Evgheni Bakulin, potrivit ziarului Kommersant Ucraina, preluat de Ria Novosti.

Bakulin a arătat că preţul gazelor naturale este cu aproximativ 30-40 de dolari pe mia de metri cubi mai scăzut în Europa faţă de tariful stabilit în contractul semnat în 2009 cu grupul rus Gazprom.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Kommersant Ucraina că statul negociază cu Germania, România şi Turcia cumpărarea a câte 2-3,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, pentru a reduce importurile din Rusia. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat săptămâna trecută că Ucraina ar putea cumpăra gaze ruseşti de la o companie germană, mai ieftine decât dacă ar fi achiziţionate direct din Rusia.

Compania ucraineană de stat Naftogaz intenţionează să cumpere gaze de la grupul german RWE, a precizat Azarov, fără să dea alte detalii.

Consumul de gaze al României este acoperit în proporţie de circa 80% din producţia internă, diferenţa fiind acoperită din importuri din Rusia, prin companii intermediare.

Însumate, volumele maxime relatate de Kommersant ar totaliza aproximativ 10 miliarde de metri cubi.

Potrivit celor mai recente date, Ucraina consumă 80 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, acoperind din producţia internă mai puţin de 20 de miliarde de metri cubi. Restul provine din importuri din Rusia şi Turkmenistan, prin Rusia.

Moscova şi Kievul sunt implicate într-o dispută îndelungată privind preţul şi volumul de gaze naturale cumpărat de Ucraina de la Rusia. Guvernul ucrainean insistă că preţul actual este prea ridicat, în timp ce Moscova încearcă să obţină, în schimbul scăderii tarifelor, controlul sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale către Europa.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că Ucraina plăteşte în fiecare an cu aproximativ 3,8 miliarde de dolari mai mult decât statele europene pentru cantităţi egale de gaze importate din Rusia. Suma reprezintă 8% din bugetul Ucrainei pentru acest an.

Ianukovici consideră că un preţ de 250 de dolari pe mia de metri cubi ar fi corect pentru gazul importat din Rusia, faţă de tariful de 400 dolari pe 1.000 metri cubi suportat în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Rusia asigură circa un sfert din consumul de gaze al UE, 80% din aceste importuri tranzitând Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...