Ucraina vrea să importe urgent gaze naturale din Occident

Economica.net
04 04. 2014
gaze_gaz_65865500_32296000_11832400

Asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a devenit o problemă urgentă pentru Ucraina după ce, în ultima săptămână, Moscova a majorat de două ori preţul gazelor naturale livrate Kievului, majorări care, potrivit lui Iaţeniuk, au avut o motivaţie politică.

‘Purtăm discuţii de urgenţă cu partenerii noştri europeni. O modalitate pentru a rezolva problema este să primim gaze naturale în sistem invers din ţările UE’, a spus Arseni Iaţeniuk, precizând că principalele ţări candidate pentru importuri sunt Slovacia, Ungaria şi Polonia.

‘Din punct de vedere tehnic, ideea inversării fluxurilor de gaze nu pune probleme şi sperăm ca partenerii noştri europeni să ia decizia corectă. Dacă vom primi gaze în sistem invers, preţul plătit va fi cu 150 de dolari pe mia de metri cubi mai mic decât cel plătit pentru gazul natural rusesc’, a apreciat Iaţeniuk.

Dacă în luna decembrie 2013 Rusia a convenit să acorde Ucrainei un program de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, precum şi reducerea cu 33% (până la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a preţului la gazele naturale livrate Kievului, în ultima săptămână, Rusia a majorat, în două reprize, preţul la gazele sale până la 485 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Arseni Iaţeniuk a calificat majorările de preţ anunţate în ultimele zile drept ‘inacceptabile’ şi a avertizat că Rusia ar putea să crească şi mai mult presiunile asupra Ucrainei, prin limitarea livrărilor. Autorităţile de la Moscova au utilizat în mod frecvent energia ca o armă politică în relaţiile cu statele vecine, iar consumatorii europeni se tem că Rusia ar putea întrerupe din nou livrările.

Ucraina depinde de grupul rus Gazprom pentru mai mult de jumătate din necesarul său de gaze naturale. Gazprom susţine că factura neplătită de Ucraina pentru gazele ruseşti a ajuns la 2,2 miliarde de dolari. De asemenea, grupul rus a cerut Ucrainei să crească volumul de gaze din depozite, pentru ca fluxul spre consumatorii europeni să nu fie afectat.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.