Ucraina vrea să investească 800 mil. dolari pentru a participa la construcţia gazoductului TransAnatolia

Ucraina este pregătită să investească până la 800 de milioane de dolari pentru a participa la realizarea proiectului de gazoduct TransAnatolia (TANAP), prin care se intenţionează livrarea de gaz caspic din Azerbaidjan spre Europa, via Turcia, informează marţi mass-media ucrainene.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 13:32
Ucraina vrea să investească 800 mil. dolari pentru a participa la construcţia gazoductului TransAnatolia

‘Ţinând cont de faptul că, în condiţiile preţurilor actuale, gazul azer va costa Ucraina cu 60-80 de dolari mai puţin decât cel rusesc, această investiţie se va răscumpăra în maxim cinci ani’, citează presa ucraineană o sursă din cadrul Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui din Ucraina. Sursa citată a făcut respectiva declaraţie sub protecţia anonimatului, la finalul negocierilor dintre preşedintele azer Ilham Aliev şi cel ucrainean Viktor Ianukovici, discuţii care au avut loc luni, la Kiev.

Nu au existat declaraţii oficiale pe marginea subiectului din partea participanţilor la negocieri, în cadrul reuniunii Consiliului prezidenţial al celor două ţări. Cei doi şefi de stat s-au rezumat să constate importanţa colaborării în domeniul energetic. ‘Cooperarea în domeniul energetic este una dintre priorităţi, iar ţările noastre au toate posibilităţile pentru a-şi unifica eforturile în probleme ce ţin de transportul de hidrocarburi în direcţia europeană’, a spus Ianukovici.

Experţi de la Kiev sunt destul de sceptici în ceea ce priveşte declaraţiile sursei citate, catalogând-o ‘incorectă’. ‘Azerbaidjanul are deja contracte în Europa pentru exportarea unei cantităţi de 25 de miliarde de metri cubi de gaz anual, ceea ce permite alimentarea întregii capacităţi a gazoductului’, a spus Iuri Krolciuk, de la Institutul de Strategii Energetice. Potrivit expertului, ‘ralierea la proiect este posibilă doar prin investiţii mult mai mari, de circa 2-2,5 miliarde de dolari’.

La rândul său, reputatul expert ucrainean în domeniul energetic Valentin Zemlianski a declarat că, ‘în perspectivă apropiată, nu există posibilitatea de a realiza proiectele ucraineano-azere în domeniul gazifer, din cauza lipsei de infrastructură şi de mijloace pentru crearea acesteia, iar întreg gazul de la zăcământul ‘Shah-Deniz’ a fost deja contractat de ţările europene şi de Turcia’.

Partea ucraineană şi-a exprimat de nenumărate ori intenţia de a participa la construcţia gazoductului TransAnatolia. Însă ministrul azer al industriei şi energiei, Natig Aliev, a declarat vara aceasta că Baku nu este interesat în participarea Kievului la acest proiect.

Livrările în direcţie inversă, de pe teritoriul Uniunii Europene (UE), nu rezolvă în prezent problemele energetice ale Ucrainei. În acelaşi timp, potrivit publicaţiei Wall Street Journal Europe, Ucraina este aproape de semnarea unui acord cu UE, care îi va permite să importe mari cantităţi suplimentare de gaz natural din Occident, reducându-şi în acest fel în mod semnificativ dependenţa de importul de gaz din Rusia.

‘Accesul Ucrainei la sistemul de gaz al UE prin Slovacia îi va oferi posibilitatea de a primi cantităţi importante de gaz la preţuri mai mici decât cele pe care Gazprom le-a stabilit pentru Kiev’, subliniază, marţi, publicaţia citată. Potrivit acesteia, un acord privind exportul de gaz spre Ucraina din UE va fi semnat la |Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, la sfârşitul lunii în curs.

Cu toate acestea, o sursă din guvernul ucrainean a declarat marţi, pentru ITAR-TASS, că Ucraina ‘nu poate începe importarea de gaz din UE prin Slovacia, fără a se pune de acord cu Gazprom’. Potrivit sursei, ‘Ucraina nu deţine controlul asupra sistemului de transport al gazului la graniţa cu Slovacia, conform acordului dintre Naftogaz Ukrainî şi Gazprom din 19 ianuarie 2009’.

În prezent, partea ucraineană importă gaz de pe teritoriul Poloniei şi Ungariei, sectoare ale sistemului de gaz controlate de Kiev.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm salarizarea de activitatea spitalului
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm ...
Premierul Ilie Bolojan a susţinut vineri că salarizarea personalului medical este nevoie să fie legată de activitatea spitalelor, subliniind că nu se mai poate continua cu risipa din domeniul......
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, pe care le consideră pași esențiali pentru eficientizarea administrației
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, ...
La scurt timp după ce prim-ministrul Ilie Bolojan a prezentat, într-o conferință de presă, măsurile fiscal-bugetare ...
Bolojan, răspuns la întrebarea dacă renunță la o parte din salariu: În general, nu fac gesturi populiste
Bolojan, răspuns la întrebarea dacă renunță la o parte din salariu: În general, nu fac gesturi populiste
Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri, în contextul în care unul dintre miniştri a anunţat că renunţă la 20% din ...
Producția de furaje a Agroland a crescut cu 50% în trimestrul II din 2025, iar producția de ouă de consum cu 17%
Producția de furaje a Agroland a crescut cu 50% în trimestrul II din 2025, iar producția de ouă de consum cu 17%
Grupul antreprenorial Agroland, prezent pe piața de retail, agribusiness, producție alimentară și nutriție animală, ...