Ucraina vrea să obţină bani din China cu care să-şi ramburseze datoriile

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, va pleca marţi într-o vizită de lucru în China în căutarea de împrumuturi şi investiţii, în pofida violentelor proteste provocate de decizia de a nu semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 21:47
Ucraina vrea să obţină bani din China cu care să-şi ramburseze datoriile

O manifestaţie la care au participat peste 100.000 de persoane – sute de mii, potrivit opoziţiei – a avut loc duminică la Kiev pentru a protesta faţă de refuzul actualei conduceri a Ucrainei de a semna, la recentul summit de la Vilnius, Acordul de asociere la UE. Anterior summitului din capitala lituaniană, guvernul de la Kiev a decis ‘suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina şi UE’ şi ‘relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi cu alte state membre din CSI’.

Însă, în pofida protestelor de la Kiev, Ianukovici a confirmat luni la postul public de televiziune că va merge în vizită în China.

‘Ianukovici încearcă să arate că Uniunea Europeană şi Rusia nu sunt singurii partenerii posibili pentru Ucraina’, a declarat Volodymyr Fesenko de la grupul de analiză Penta. Acesta a apreciat încă că în condiţiile actuale Beijingul ar putea cere asigurări faţă de stabilitatea politică şi economică a Ucrainei. ‘Este puţin probabil ca Ucraina să obţină un ajutor financiar direct din China’, a apreciat Volodymyr Fesenko.

China a furnizat deja Ucrainei împrumuturi în valoare de 10 miliarde de dolari însă autorităţile de la Kiev trebuie să găsească peste 17 miliarde de dolari în 2014 pentru a acoperi factura la gaze naturale şi a rambursa creditele care ajung la maturitate. Dacă se includ şi împrumuturile sectorului privat, anul viitor Ucraina are de rambursat peste 60 de miliarde de dolari, echivalentul unei treimi din Produsul Intern Brut.

‘Este un moment foarte nepotrivit pentru a pleca peste hotare. Absenţa preşedintelui ar putea îngreuna discuţiile cu opoziţia’, a declarat un alt analist politic ucrainean Gleb Vyshlinsky.

Cu toate acestea, premierul ucrainean Mykola Azarov a declarat că cel puţin 20 de acorduri economice şi comerciale ar urma să fie semnate cu prilejul vizitei în China, inclusiv un tratat de prietenie şi cooperare.

Ucraina are un acord stand-by în valoare de 15 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, însă acesta a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Cu ocazia ultimei sale vizite la Kiev, care a avut loc luna trecută, o misiune a FMI a cerut din nou Ucrainei să majoreze preţurile la energie şi să introducă un curs de schimb flexibil pentru hryvna, măsuri care au fost refuzate de guvernul de la Kiev.

Anul trecut China a acordat Ucrainei un împrumut în valoare de trei miliarde de dolari pentru sectorul agricol şi alte 3,7 miliarde de dolari pentru proiecte în sectorul energetic. În conformitate cu aceste acorduri, Ucraina a a exportat aproximativ patru milioane tone de porumb către China.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pentru energia fotovoltaică în Europa, în martie 2025, dar dependența de combustibilii fosili scumpi persistă – Eurelectric
Nou record pentru energia fotovoltaică în Europa, în martie 2025, dar dependența de combustibilii fosili scumpi persistă ...
Energia solară stabilește un nou record istoric în producția de energie, prețurile scad, dar dependența Europei de combustibili fosili persistă, arată Eurelectric, asociația industriei......
Avioanele Forţelor Aeriene Române, o nouă misiune de Poliţie Aeriană Întărită în spaţiul aerian baltic
Avioanele Forţelor Aeriene Române, o nouă misiune de Poliţie Aeriană Întărită în spaţiul aerian baltic
Forţele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliţie Aeriană Întărită în spaţiul aerian baltic, ...
Wizz Air se așteaptă să transporte peste opt milioane de pasageri de pe cele două baze din București în 2025
Wizz Air se așteaptă să transporte peste opt milioane de pasageri de pe cele două baze din București în 2025
Compania aeriană Wizz Air și-a stabiliat astăzi, 1 aprilie, baza operațională de pe aeroportul Aurel Vlaicu din Băneasa, ...
„Ciocolată Dubai” românească în magazinele Lidl – Merge la export. Cât costă 100 de grame în România
„Ciocolată Dubai” românească în magazinele Lidl – Merge la export. Cât costă 100 de grame în România
Un producător local a exportat deja primele 12.000 de bucăți de ciocolată în stil Dubai în magazinele Lidl din Croația, ...