‘Vrem să extindem programul din cauza situaţiei dificile. În acest moment sunt făcute calcule’, a spus Aivaras Abromavicius, adăugând însă că este prea devreme să spună care este suma suplimentară de care ar avea nevoie Ucraina.
FMI, care a trimis săptămâna aceasta o misiune de experţi la Kiev pentru discuţii cu privire la programul de sprijin, a avertizat încă din luna septembrie că, în situaţia în care conflictul cu rebelii pro-ruşi se va prelungi până anul viitor, Ucraina ar putea avea nevoie din partea donatorilor de o finanţare suplimentară în valoare de până la 19 miliarde de dolari.
În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-şi repună economia pe picioare. De la începutul programului de asistenţă financiară, în aprilie, Ucraina a primit finanţare de 8,2 miliarde de dolari de la FMI şi alţi creditori internaţionali.
Separat, Financial Times a publicat miercuri un articol în care susţine că Ucraina ar avea nevoie de 15 miliarde de dolari în câteva săptămâni pentru a evita colapsul financiar. Potrivit FT, deficitul de finanţare vine în urma declinului de 7% al PIB-ului Ucrainei şi a colapsului exporturilor către Rusia, cel mai mare partener comercial al ţării, ceea ce a dus la ieşiri masive de capital şi la reducerea semnificativă a rezervelor valutare ale Băncii Centrale ale Ucrainei.
Premierul ucrainean Arseniy Yatseniuk a dat asigurări că Executivul este pregătit să adopte măsuri nepopulare, cum ar fi reduceri masive de cheltuieli şi sporirea competitivităţii ţării.