Ucraina are foarte mult ulei ieftin. Cum influențează blocada din țara lovită de război piața globală a produselor agroalimentare
Conform estimărilor locale, Ucraina va produce în acest an comercial doar 10-13 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui, cu 37% mai puțin decât anul trecut. Acest lucru va duce la o scădere cu 18% a producției de ulei, până la 4,2 milioane de tone, cu impact asupra exporturilor viitoare.
„Foarte mulți procesatori de mari dimensiuni și-au oprit deja producțiile pentru că au deja prea mult ulei. Noi nu aveam aceeași problemă ca restul Europei. Avem în continuare mult ulei ieftin pentru care nu mai există cerere. Sunt peste 5 milioane de ucraineni care au părăsit țara din cauza războiului, iar alții au murit”, a explicat analista ucraineană Masha Belikova, în cadrul unui webminar organizat de agenția de raportare FastMarkets.
Înainte de război, Ucraina acoperea 42% din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui, cele mai mari cantități ajungând în India și China, ceea ce nu se mai poate întâmpla acum din cauza costurilor logistice mult prea mari. Acum, cele mai mari cantități ajung în UE pentru că livrarea se poate face preponderent terestru. Se mai pot livra cel mult 1,5 milioane de tone pe lună față de 4 milioane înainte de invazie.
Citește și
România nu reușește un management bun la canalul Sulina
În momentul de față, Ucraina mai dispune de 11 puncte de control feroviar (inclusiv toate frontierele cu UE și portul Izmail). În plus, mai sunt practicabile trei porturi cu apă de mică adâncime – Reni, Izmail, Kilya, unde încărcarea maximă este de 6,5 mii de tone per navă.
„Ucraina mai poate exporta cel mult 1,5 milioane de tone de cereale pe lună, o cifră oricum foarte greu de atins. Ajutorul pe care îl primim din partea statelor europene și a unora dintre operatorii de transport feroviar care ne trimit vagoane nu ajută foarte mult. Porturile cu apă de mică adâncime nu sunt pregătite pentru astfel de cantități , pentru că nu erau considerate strategice înainte și atunci nu s-au realizat prea mari investiții”, a mai explicat Belikova.
Potrivit acesteia, Ucraina mai poate folosi și canalul Sulina- Marea Neagră, dar acesta este slab operat de către autoritățile de la București, ceea ce înseamnă că se creează cozi uriașe la intrarea în canal. „Această situație încetinește fluxul foarte mult. Singura modalitate de a ajuta Ucraina este deschiderea porturilor cu ape de mare adâncime, nu cred că se va întâmpla prea curând, ceea ce ne limitează la exporturi de 1-1,5 milioane de tone pe lună”, a mai explicat analistul care atrage atenția și asupra problemelor de stocare pe care le are Ucraina.
Practic, noua producția nu încape în silozurile disponibile, întrucât doar o parte din vechea producție a putut fi exportată.
Avantajele Rusiei în acest context
Deși are probleme cu transportul (există sancțiuni la porturile ruso-europene) și cu încasările (Banca de Credit a Moscovei și Banca Agricolă Rusească au fost decuplate de la sistemul internațional de plăți SWIFT), Rusia va beneficia din plin de situația din Ucraina pentru că a creat o nevoie în piață foarte greu de gestionat de statele care depindeau de cerealele din Ucraina.
Rusia era al doilea cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, după Ucraina, dar acum, cel mai probabil, își va crește cota de piață, în ciuda unei producții mai slabe decât cea de anul trecut. Turcia, India și Egipt sunt principalele piețe de desfacere pentru uleiul rusesc, în ciuda taxelor de export mari și a cotelor pe care Kreminul le impune.
Spre exemplu, Rusia a stabilit o cotă de export de 1,9 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui pentru perioada 1 aprilie-31 august, din care 350.000 de tone au fost exportate deja în prima lună.
În ceea ce privește grâul, și aici situația pare în favoarea Rusiei. Potrivit estimărilor unor agenții locale, Rusia ar putea ajunge anul acesta la o producție record de grâu, de 86-88 de milioane de tone ( USDA estimează 80 de milioane de tone).
Statul are însă probleme cu transportul și plățile, dar a venit deja și cu soluții. Pentru a putea face plăți în continuare, traderii de cereale au găsit diferite căi precum plata în alte monede sau deschiderea unor birouri în state precum Turcia.
Iran și Pakistan și-au securizat importuri de grâu rusesc
În plus, există deja un acord între Rusia și guvernele din Iran și Pakistan pentru exportul unor cantități importante de produse agroalimentare. Iran, spre exemplu, a semnat o înțelegere cu Rusia pentru importul a 20 de milioane de tone de produse de bază printre care ulei, grâu, orz și porumb, planul fiind mai amplu decât asigurarea necesarului local.
Tranzitul ar urma să fie asigurat prin regiunea Golfului Persic. „Iranul poate transporta grâul din Rusia către alte țări, iar companiile iraniene ar putea domina comerțul”, declara recent Mohammad Reza Mortazavi, șeful Asociației iraniene a industriilor alimentare, citat de presa străină.
Potrivit acestuia, Iranul, Rusia și Kazahstan ar putea face schimb de grâu și cereale cu alte produse, precum legume, fructe și produse lactate. Potrivit lui Mortazavi, se preconizează că Iranul va importa 7,5 milioane de tone de grâu în acest an, iar până în septembrie va crește achiziția garantată de 5,5 milioane de tone de grâu.
La rândul său, Pakistan a anunțat că va importa 2 milioane de tone de grâu rusesc, în ciuda sancțiunilor impuse de UE Rusiei.
Alte state ar putea semna acorduri similare, mai ales că India, speranța Asiei din acest an pe piața grâului, a interzis brusc exporturile din cauza unui val de căldură ce a dus la o creștere bruscă a prețurilor la nivel local.
India tocmai anunțase exporturi record de 10 milioane de tone de grâu, iar prețurile era competitive.
Situația din Europa
În Europa, principalele state producătoare de grâu precum Franța și statele balcanice, inclsuiv România, au ceva probleme din cauza vremii secetoase, astfel că producția totală ar putea fi cu 2 milioane de tone sub nivelul anului trecut. Consumul intern va fi însă mai mare din cauza migrației din Ucraina, ceea ce înseamnă o ofertă mai mică la export.
Cât despre exporturile din producția anului calendaristic trecut, UE a livrat peste granițele sale, în primele 4 săptămâni ale anului comercial 2021/2022, peste 24,6 milioane de tone de grâu, cu 0,4% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Cele mai multe cantități au ajuns în Algeria, Egipt și China.