Datele procuraturii arată că din 2022 au fost deschise aproape 95.000 de dosare penale împotriva soldaților care au lipsit fără permis (AWOL) și pentru infracțiunea mai gravă de dezertare pe câmpul de luptă.
Numărul cazurilor a crescut abrupt cu fiecare an de război: aproape două treimi din total sunt din 2024. Cu multe zeci de mii de militari uciși sau răniți, este o epuizare pe care Ucraina nu și-o poate permite.
Anul acesta, procurorii ucrainieni au înregistrat 19.920 de dezertări și 41.950 de absențe fără învoire.
Unul dintre ei este Brigada 47 de elită a Ucrainei, care a publicat luna trecută o postare pe rețelele de socializare în care îi invita pe soldații care scăpaseră să se alăture.
„Scopul nostru este să oferim fiecărui soldat oportunitatea de a reveni în stâlp și de a-și realiza potențialul”, a anunțat postarea. În primele două zile, a spus brigada, au venit peste o sută de cereri.
Două unități militare cu care a vorbit Reuters au spus că recrutează doar soldați care au părăsit bazele lor, mai degrabă decât pe cei care au dezertat din luptă.
Primul este văzut în cadrul armatei ucrainene ca o infracțiune mai mică. Un proiect de lege recent semnat în lege a dezincriminat de fapt prima dispariție a unui soldat, permițându-le să revină în serviciu.
Colonelul Oleksandr Hrynchuk, adjunctul șefului poliției militare a Ucrainei, a declarat reporterilor marți că 6.000 de soldați AWOL au revenit în serviciu în ultima lună, inclusiv 3.000 în cele 72 de ore de la semnarea legii.