UDMR a decis să intre la guvernare

Economica.net
28 02. 2014
kelemen_hunor_usl_nu_se_va_rupe_92200_1_94407500

Aceştia îi cer premierului Victor Ponta două posturi de ministru şi unul de vicepremier. Intrarea la guvernare urmează să fie validată de către Consiliul Reprezentanţilor Unionali care se va desfăşura sâmbătă la Târgu Mureş.

UDMR a stabilit şi care sunt portofoliile pe care şi le doreşte în cabinetul Ponta III. Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii, urmează să devină ministru al Culturii şi vicepremier. Al doilea portofoliu vizat este cel al Mediului.

Deşi nu a fost propus oficial, Korodi Attila este varianta cea mai probabilă pentru acest minister. Pot apărea însă probleme cu PSD deoarece titularul acestui post este Rovana Plumb, preşedinta Organizaţiei de Femei a PSD, foarte apreciată în partid pentru activitatea de la Guvern.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Târgu Mureş, că grupurile UDMR din Senat şi din Camera Deputaţilor reprezintă ‘limba cântarului’ în privinţa formării unei noi majorităţi, transmite Agerpres. De asemenea, el a mai spus că există trei variante între care Uniunea trebuie să aleagă.

„În aceste zile trebuie să discutăm o situaţie nouă. De două zile, coaliţia guvernamentală de 70% USL s-a descompus. UDMR cu fracţiunile din Senat şi Camera Deputaţilor suntem limba cântarului, depinde de noi dacă recunoaştem şansele momentului. Avem trei opţiuni: fie în opoziţie, fie să sprijinim Guvernul din Parlament, fie că am recunoscut situaţia care se conturează şi dacă formulăm condiţii bune, nu de dragul Guvernului, dar la început de an electoral, alegerile PE şi prezidenţiale din România, putem spune ‘Da, în anumite condiţii, vom accepta guvernarea’. Despre asta vom vorbi azi şi mâine cu preşedinţii judeţeni. Luni trebuie să luăm o decizie, până la ora prânzului, dacă primim mandatul, pe cine alegem. Cred că suntem suficient de înţelepţi şi experimentaţi”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a recunoscut că Uniunea are în prezent o dilemă privind modalitatea de urmat în acest sens pentru a reprezenta cât mai bine interesele maghiarilor din Ardeal.

„Dacă vedem că sunt date condiţiile, trebuie să spunem ‘da’ cu curaj, dacă condiţiile nu sunt date, vom opta pentru o altă cale. Dar zilele astea trebuie să decidem. Nu e uşor să decidem, avem dileme, recunosc, dar când analizăm cum folosim sau nu instrumentele şi pe care le alegem nu ne poate conduce la altceva decât ideea: ce e mai bine pentru ungurii din Ardeal? (…) Dacă în România criza politică va continua sau e bine dacă în timp scurt se creează un guvern stabil. Nu am răspuns la aceste întrebări, am enumerat doar problemele, temele, dilemele, noi împreună trebuie să dăm răspuns. Acest weekend oferă prilej”, a afirmat Kelemen Hunor.