UDMR îşi pune om la şefia administratorilor Oltchim

07 03. 2012
oltchim_06399300

Oltchim (simbol bursier OLT) trebuie privatizată anul acesta, potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, iar noul ministru al Economiei şi Comerţului, Lucian Bode, a promis, după investire, că privatizarea se va realiza.

Consilier personal al ministrului pe tema privatizărilor şi a programului „CEO la stat“ este Robert Redeleanu, fostul director general al companiei producătoare de conserve Scandia.

Periodic cursul acţiunilor OLT se inflamează ca urmare a proliferării vreunui nou zvon privind privatizarea compbinatului din Rm Vâlcea. În două rânduri anul trecut, preţul acţiunilor OLT a crescut de aproape 6 ori (mai – iulie), respectiv de 3 ori (în octombrie), iar de la începutul anului acţiunea OLT s-a apreciat cu aproape 15%, până la 1,261 lei/titlu.

Cu sau fără legătură cu numirea lui Karoly Borbely la şefia administratorilor Oltchim, pierderea acţiunii OLT faţă de ieri s-a dublat.

Privatizarea celui mai amre producător de policlorură de vinil (PVC) din sud estul Europei este o problemă dificil de rezolvat nu numai din cauza marilor peirderi ale combinatului ( ) ci şi a intereselor diferite care se învât în jurul său.

Oltchim este depedendentă de etilena pe care o producea Arpechim, a cumpărat instalaţia respectivă de la Petrom, dar nu are bani.

Pe de altă parte, o companie germană, PCC SE Duisburg , care are singură peste  17% din acţiunile OLT, a ajuns până la Bruxelles cu reclamaţiile privind ajutorul de stat de care Oltchim ar fi putut beneficia, dar şi-a anunţat şi planurile de restructurare a producţiei. Nemţii de la PCC sunt bănuiţi, mai curând de gânduri rele pentru Oltchim decât de planuri de dezvoltare.

PCC şi-a găsit uneori parteneri de luptă împotriva conducerii Oltchim (directorul general Constantion Roibu) în diferite fonduri de investiţii. Acum,  Nachbar Services Limited Nicosia, din Cipru, are peste 14% din acţiuni, dar seceta de informaţii despre acest acţionar îl califică mai degrabă ca un off shore.

La sfârşitul anului trecut, PricewaterhouseCoopers Management Consultants a câştigat mandatul pentru acordarea de consultanţă la privatizarea societăţii Oltchim, în faţa KPMG România şi a Băncii de Investiţii Taylor Dejongh. Nu s-a mai întâmplat nimic după aceea.