‘UE îşi respectă angajamentul de aplicare rapidă a acordului UE-Turcia, în folosul refugiaţilor’, a indicat oficialul comunitar, precizând că aceste fonduri sunt destinate proiectelor educaţionale pentru refugiaţii aflaţi în Turcia şi îmbunătăţirii capacităţii gărzii de coastă turce de a efectua operaţiuni de căutare şi salvare.
Precizările comisarului Hahn survin după ce de la Ankara au venit acuzaţii că UE nu îşi îndeplineşte angajamentul financiar asumat faţă de Turcia. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce a declarat săptămâna trecută că blocul comunitar încă nu a dat Turciei ‘niciun ban’ din cele 3 miliarde de euro promise pentru refugiaţii sirieni aflaţi pe teritoriul turc.
UE şi Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE i-a promis în schimb un ajutor financiar iniţial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize şi deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi preluarea direct din Turcia a unui număr de migranţi sirieni echivalent cu cel al migranţilor returnaţi din Grecia către teritoriul turc.
Dar recent s-au înmulţit neînţelegerile şi schimburile de replici între Ankara şi Bruxelles pe tema acestui acord, a cărui aplicare riscă să fie pusă sub semnul întrebării. Înaintea declaraţiilor prin care unii responsabili europeni şi-au exprimat scepticismul faţă de o eventuală aderare a Turciei la UE, chiar şi într-un orizont de timp mai îndepărtat, preşedintele Erdogan a respins categoric modificarea legislaţiei antiteroriste, una dintre condiţiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur.
În plus, şeful statului turc a dat miercuri chiar un ultimatum Uniunii Europene, afirmând că dacă până pe 30 iunie nu se obţin progrese în demersul liberalizării vizelor, parlamentul de la Ankara nu va vota nicio lege care să permită aplicarea acordului privind migraţia.