„UE consideră tarifele americane nejustificate și dăunătoare, provocând suferințe economice ambelor părți, precum și economiei mondiale. UE și-a comunicat în mod clar dorința de a ajunge la un rezultat negociat cu SUA, care să fie echilibrat și reciproc avantajos”, a precizat executivul comunitar.
Măsurile anunțate miercuri de Bruxelles sunt un răspuns la taxele de 25% anunțate de Washington la mijlocul lunii martie pentru importurile de oțel și aluminiu. Riposta europeană la tarifele vamale de 20%, decretate de președintele american la data de 2 aprilie, urmează să fie anunțate de Comisia Europeană la începutul săptămânii următoare.
Uniunea Europeană subliniază că este gata să suspende în orice moment tarifele sale vamale, în cazul în care se va ajunge la un acord just și echilibrat cu Washingtonul.
Pe parcursul ultimelor luni, cele 27 de state membre UE au fost lovite în trei reprize cu tarife vamale suplimentare de către Washington și, în replică, și-au organizat riposta într-o logică similară.
Cu prilejul unui vot care a avut loc miercuri, statele membre și-au dat acordul pentru o taxare suplimentară a unei prime liste de produse americane cu o valoare de peste 20 de miliarde de euro. Pe listă se află produse agricole precum soia, carnea de pasăre, orez și mai multe fructe. De asemenea, sunt avute în vedere tarife vamale de până la 25% la lemn, motociclete, produse plastice, echipamente electronice sau produse de machiaj.
Ideea este acea de a viza în special produsele provenite din statele controlate de republicani, partidul lui Donald Trump.
În schimb, Bruxelles-ul a exceptat bourbon-ul de pe lista produselor americane vizate de tarife suplimentare. Mai multe țări europene producătoare de vin, precum Italia și Franța, au pledat pentru exceptarea bourbonului american, după amenințarea Washingtonului că va reacționa prin impunerea unor tarife vamale de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase europene.
Cea mai mare parte a noilor tarife va intra în vigoare la mijlocul lunii mai. Însă altele, cum este cazul celor pentru migdalele din SUA, nu vor intra în vigoare decât în decembrie.
Bruxelles-ul intenționează să-și prezinte la începutul săptămânii următoare riposta la tarifele americane pentru automobile și alte produse europene. Pentru moment, cele 27 de state membre au opinii diferite cu privire la cât de puternică ar trebui să fie riposta Europei.