Marile companii petroliere Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft, ca şi producătorul de tancuri Uralvagonzavod, cel de elicoptere OPK Oboronprom, şi cel care fabrică avioanele de luptă MiG şi Suhoi (United Aircraft Corporation) nu se vor mai putea finanţa de pe pieţele europene, ca urmare a noilor sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE), potrivit Reuters.
Altor nouă întreprinderi care au atât producţie civilă cât şi militară li s-a interzis să mai aibă activităţi comerciale în Uniunea Europeană. Printre aceştia şi Kalashnikov, producătorul celebrei puşti de asatl AK 47.
Li s-au blocat atât activele deţinute în UE cât şi posibilitatea de a călători în UE unui apropiat al lui Vladimir Putin, Serghei Şemezov, vicepreşedintelui Consiliului Federaţiei ruse, Iuri Vorobiov, unor vicepreşedinţi ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus),
În aceeaşi situaţie se află şi Generalul rus Aleksei Naumets, suspectat că are legătură cu prezenţa militarilor ruşi în Ucraina, precum şi mai mulţi lideri separatişti ucraineni, printre care Aleksandr Zaharcenko, „premierul” Republicii Doneţk, şi Ghennadi Tsipkalov, „premierul Republicii Lugansk”.
Decizia privind sancţiunile a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
În replică, ministrul rus de externe Serghei Lavbrov a considerat că UE „ a ales calea de a rupe procesul de pace” şi că Moscova va răspunde într-o manieră „calmă, potrivită şi, mai ales, din nevoia de a ne proteja interesele”, potrivit Interfax, citată de Reuters.