Acest program, finanţat în totalitate de BEI, ar urma să fie completat de băncile participante în cadrul fiecărui stat membru, ceea ce ar putea majora suma totală disponibilă la 2 miliarde de euro.
Puţin mai mult de un sfert dintre cererile pentru credit depuse de tinerii agricultori din UE au fost respinse (27%), comparativ cu o rată de 9% pentru agricultori în general, îşi exprimă regretul Comisia Europeană, preocupată de o reînnoire a generaţiilor în agricultură.
Potrivit legislaţiei europene, un „tânăr agricultor” are mai puţin de 40 de ani. Această categorie reprezenta 11% din totalul celor 10,3 milioane de agricultori în 2016, potrivit cifrelor Eurostat, în timp ce 32% aveau peste 65 de ani.
Tinerii agricultori sunt cu precădere rari în Cipru (3,3%), în Portugalia (4,2%) şi în Marea Britanie (5,3%), dar sunt mai numeroşi în Austria (22,2%), Polonia (20,3%) şi Slovacia (19%). În Franţa, ei reprezintă 15,6% dintre agricultori.
„Este o problemă majoră de a le oferi tinerilor agricultori credite pe termen lung cu dobânzi rezonabile”, a subliniat Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură. „Accesul la finanţare este crucial şi adesea un obstacol pentru tinerii care vor să îmbrăţişeze această profesie”, a afirmat el luni.
Iniţiativa comună va viza împrumuturi pe termen de 15 ani, la dobânzi „inferioare celor de pe piaţă”, precizează comunicatul.