UE a aprobat scannerele corporale
Scanerele corporale se bazează pe tehnologia undelor de mare frecvenţă, care pot pătrunde prin materiale poroase. Se afirmă că undele pot penetra pielea, dar nu pătrund adânc în corp şi, ca atare, nu ar fi nocive pentru organismul uman. Există, totuşi, studii care susţin că tehnologia afectează structura ADN a tegumentului şi declanşează cancerul de piele.
Deşi criticate de militanţii pentru drepturile civile, care invocă necesitatea protejării intimităţii călătorilor, scanerele corporale au fost introduse pe aeroporturile din Statele Unite în 2008.
Mai multe ţări europene, între care Olanda, Franţa şi Marea Britanie, au recurs la ele după ce un terorist din Nigeria a încercat să arunce în aer un avion de pasageri american în ziua de Crăciun 2009. Germania a refuzat să autorizeze anul trecut scanerele corporale, după ce aparatele testate pe aeroportul din Hamburg asupra a circa 800 de mii de pasageri au dat alerte false în proporţie de 70 la sută.
În luna iulie, Parlamentul European a cerut Comisiei interzicerea controalelor cu raze X şi înlocuirea aparatelor cu scanerele ce folosesc noua tehnologie. Ţările care vor instala acest tip de scanere trebuie să garanteze dreptul la viaţă privată al pasagerilor. Astfel, imaginile prelevate nu vor putea fi înregistrate, copiate sau imprimate, iar personalul care vizualizează aceste imagini va trebui să stea într-o încăpere separată, izolată de pasageri.
Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) a avertizat în legătură cu „potenţialele riscuri grave pentru sănătate” pe care le presupun aceste scanere, într-o scrisoare adresată în aprilie biroului de ştiinţă şi tehnologie al Casei Albe.
În această scrisoare, biochimistul John Sedat şi colegii săi arată că cea mai mare parte a energiei provenite de la aceste scanere este absorbită de piele şi de ţesuturile subcutanate.
„Doza nu este periculoasă dacă este răspândită în tot corpul, dar pentru piele, aceasta ar putea fi un pericol crescut”, scriu oamenii de ştiinţă.
Biroul de ştiinţă şi tehnologie al Casei Albe a răspuns în această săptămână acestor îngrijorări, afirmând că aceste scanere au fost „testate în profunzime” de agenţiile guvernamentale americane şi respectă normele de securitate.
Dar pentru John Sedat răspunsul oficial este „foarte insuficient”, iar cercetătorii de la UCSF pregătesc un dosar cu argumente pe care să îl trimită Casei Albe.