De asemenea, în 2022, în urma majorării preţurilor, importurile (41%) şi exporturile (18%) în afara UE au înregistrat cele mai mari rate anuale de creştere din ultimii zece ani.
Datele arată că piaţa internă a UE constituie elementul central al comerţului cu mărfuri al statelor din blocul comunitar, deşi proporţia fluxurilor intra-UE şi extra-UE în totalul comerţului cu mărfuri a variat semnificativ, reflectând, într-o anumită măsură, legăturile istorice şi situaţia geografică.
În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Luxemburg (90% din totalul importurilor), iar cea mai ridicată pondere a exporturilor în interiorul UE a fost în Cehia (82% din totalul importurilor).
Pe de altă parte, cea mai scăzută pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Irlanda (35% din totalul importurilor), în condiţiile în care principalul său partener comercial este Marea Britanie. În plus, cea mai scăzută pondere a exporturilor în interiorul UE a fost în Cipru (26% din totalul importurilor).
În 2022, Ţările de Jos au importat o pondere importantă din mărfuri din afara UE (doar 39% din importuri au fost din interiorul UE) şi le-a exportat în blocul comunitar (71% din exporturi au fost din interiorul UE).