Lituania, care asigură în prezent președinția prin rotație a UE, a declarat că reprezentanții statelor membre au acceptat luni ca o mare parte a acordului să fie aplicată fără să se mai aștepte îndelungatul proces al ratificării.
‘Odată semnat, va fi posibil să punem în practică aproape 90 la sută din acordul de liber schimb, fără procesul de ratificare’, a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius.
El a adăugat că această așa-zisă ‘aplicare provizorie’ va permite să se vegheze ca procesul să fie ireversibil, iar Ucraina să își continue reformele.
Ambasadorii țărilor membre la UE au ajuns la un acord după ce Marea Britanie și-a abandonat obiecțiile, potrivit unui diplomat european care a preferat să își păstreze anonimatul.
Kievul speră să semneze acordul de asociere la summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, în noiembrie, fapt ce ar reprezenta un prim pas oficial pe calea spre aderarea la UE.
UE însă nu și-a dat acceptul și cere în continuare eliberarea opozantei și fostului premier Iulia Timoșenko.
Acordul va deschide piețele UE pentru produsele ucrainene și va marca o cotitură decisivă spre Occident a acestei țări, considerată de Moscova ca sfera sa de influență.
Rusia a cerut în repetate rânduri Ucrainei să se alăture uniunii vamale a unor foste state sovietice, avertizând că ar putea restrânge comerțul cu Kievul dacă va opta pentru Uniunea Europeană.
Potrivit ministrului Linkevicius, presiunea Moscovei a fost printre factorii care au favorizat consensul european privind Ucraina.
‘Toate procesele sunt legate unele de altele. Am declarat întotdeauna că partenerii UE care au optat pentru integrarea europeană vor beneficia de sprijinul nostru’, a subliniat el.
Demnitarul lituanian a mai menționat că decizia UE trimite un mesaj important Republicii Moldova și Georgiei care sunt așteptate să facă primul pas spre acorduri similare cu ocazia summitului de la Vilnius.