Pe lângă aceste trei noi investigaţii, într-un alt caz care vizează produsele de oţel, Comisia a decis să impună, începând de astăzi, taxe anti-dumping provizorii pentru platbande de oţel laminate la rece provenite din China şi Rusia. Taxele provizorii variază între 13,8 şi 16% pentru companiile chineze şi între 19,8 şi 26,2% pentru companiile ruseşti.
‘Nu putem tolera ca aceste importuri la preţuri scăzute în mod artificial să ameninţe industria noastră siderurgică. Sunt hotărâtă să utilizez toate mijloacele posibile pentru a garanta că partenerii noştri comerciali respectă regulile’, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.
În urma deciziilor de vineri, CE precizează că a demarat 37 de măsuri de protecţie comercială pentru importurile de produse din oţel, nouă investigaţii fiind în derulare.
Executivul comunitar a demarat o campanie pentru a uşura competiţia cu care se confruntă industria siderurgică europeană, afectată de scăderea cererii interne şi supracapacităţile chineze de producţie. Deşi până acum China a fost principala ţintă a măsurilor anti-dumping adoptate până în prezent, blocul comunitar a introdus măsuri şi împotriva Rusiei. Potrivit datelor Comisiei, cota exportatorilor ruşi şi chinezi pe piaţa din UE pentru anumite produse din oţel laminate la rece a crescut până la la 20,1% în perioada martie 2014-martie 2015, de la 14,3% în 2011.
Piaţa chineză se confruntă cu o supraofertă de oţel în condiţiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oţel astfel că acesta este vândut pe pieţele mondiale la preţuri de dumping. Experţii susţin că China, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de oţel, se confruntă în prezent cu o supraproducţie de 340 milioane de tone, adică dublu faţă de cantitatea de oţel produsă anual în Uniunea Europeană.