Investigaţia va încerca să stabilească dacă acordurile de furnizare de gaze naturale lichefiate (GNL) semnate de Qatar Petroleum cu companiile europene au restricţionat libera circulaţie a gazelor în Spaţiul Economic European (EEA).
‘Energia ar trebui să circule liberă în interiorul Europei, indiferent de unde provine. Am deschis o investigaţie pentru a analiza dacă există restricţii teritoriale cu probleme în contractele de furnizare cu Qatar Petroleum. Astfel de clauze afectează concurenţa şi împiedică consumatorii să se bucure de beneficiile unei pieţe energetice europene integrate a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.
Qatar Petroleum este cel mai mare exportator de GNL atât la nivel mondial cât şi spre Europa. Comisia va investiga dacă contractele de furnizare pe termen lung (în mod obişnuit pe 20 sau 25 de ani) semnate de Qatar Petroleum pentru a furniza GNL în Spaţiul Economic European conţin restricţii teritoriale directe şi/sau indirecte. De exemplu, unele clauze contractuale împiedică redirecţionarea livrărilor spre o altă destinaţie sau restricţionează teritoriile spre care poate avea loc redirecţionarea şi volumele care pot fi redirecţionate. În consecinţă, aceste clauze ar putea limita libera circulaţie a GNL vândute de Qatar Petroleum în Spaţiul Economic European, segmentând piaţa internă a gazelor din UE.
Qatar Petroleum este responsabil pentru aproximativ 40% din importurile totale de GNL ale Uniuni Europene şi are ponderi semnificativ mai mari în importurile anumitor state membre.