UE a făcut primii paşi spre certificarea eliminărilor de dioxid de carbon din atmosferă
Propunerea va promova tehnologiile inovatoare de eliminare a dioxidului de carbon şi soluţiile sustenabile oferite de agricultura carbonului şi va contribui la îndeplinirea obiectivelor UE legate de climă, de mediu şi de reducerea poluării la zero. Regulamentul propus va îmbunătăţi semnificativ capacitatea UE de a cuantifica, a monitoriza şi a verifica eliminările de dioxid de carbon. Transparenţa sporită va câştiga încrederea părţilor interesate şi a industriei şi va preveni dezinformarea ecologică.
Eliminările de dioxid de carbon pot şi trebuie să genereze beneficii clare pentru climă, iar Comisia va da prioritate activităţilor de eliminare a carbonului care vor oferi beneficii semnificative pentru biodiversitate. În perioada următoare, cu sprijinul experţilor, Comisia va dezvolta metode de certificare specifice pentru activităţile de eliminare a dioxidului de carbon care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice şi a altor obiective legate de mediu.
„Pentru a realiza neutralitatea climatică, trebuie nu doar să reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră, ci şi să eliminăm dioxid de carbon din atmosferă. Graţie pachetului nostru „Pregătiţi pentru 55″, depunem eforturi pentru a închide cât putem de repede marele robinet al emisiilor de gaze cu efect de seră. Acum, instituim cadrul de reglementare pentru a stimula, în acelaşi timp, eliminarea dioxidului de carbon cu ajutorul tehnologiilor sau al absorbanţilor naturali de carbon, ceea ce prezintă un mare potenţial şi pentru biodiversitate. Eliminările de dioxid de carbon certificate creează noi oportunităţi de afaceri pentru fermierii, silvicultorii şi gestionarii de terenuri care sunt dornici să facă ceva în plus pentru climă şi mediu”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Pentru a se asigura transparenţa şi credibilitatea procesului de certificare, în propunere sunt stabilite norme pentru verificarea independentă a eliminărilor de dioxid de carbon, precum şi norme pentru recunoaşterea sistemelor de certificare ce pot fi folosite pentru a se demonstra respectarea cadrului UE. Pentru a se asigura calitatea şi comparabilitatea eliminărilor de dioxid de carbon, regulamentul propus stabileşte patru criterii de calitate: cuantificare, suplimentare, stocare pe termen lung şi sustenabilitate.
Această propunere este esenţială pentru obiectivul UE de a deveni, până în 2050, primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic. Pentru a îndeplini acest obiectiv, UE trebuie să îşi reducă la minimum emisiile de gaze cu efect de seră. Totodată, UE va trebui să utilizeze la scară largă eliminările de dioxid de carbon din atmosferă pentru a compensa emisiile care nu pot fi eliminate.
Datorită tehnologiilor industriale, precum bioenergia cu tehnologii de captare şi stocare a dioxidului de carbon (BECCS) sau captarea directă a dioxidului de carbon din aer urmată de stocare (DACCS), dioxidul de carbon poate fi captat şi stocat permanent. În agricultură şi silvicultură, practicile aferente agriculturii carbonului pot spori în mod sustenabil stocarea carbonului în soluri şi păduri sau reduce eliberarea carbonului din soluri, creând, totodată, un nou model de afaceri pentru fermieri şi silvicultori. De asemenea, produsele şi materialele durabile, precum produsele pentru construcţii pe bază de lemn, pot ţine carbonul fixat timp de decenii sau chiar mai mult.
Propunerea Comisiei urmează acum să fie discutată de Parlamentul European şi de Consiliu, conform procedurii legislative ordinare. Pe baza criteriilor de calitate, cu sprijinul unui grup de experţi, Comisia va dezvolta metode de certificare specifice pentru diferitele tipuri de activităţi de eliminare a dioxidului de carbon. Prima reuniune a grupului de experţi este planificată pentru primul trimestru al anului 2023.