UE a lansat un teledon care are ca obiectiv strângerea a 7,5 miliarde de euro pentru finanțarea descoperirii unui vaccin împotriva Covid-19
Comisia Europeană a dat lovitura de începe a acestui „maraton online” la ora locală 15:00 (13:00 GMT) prin anunţarea unei contribuţii de un miliard de euro. Franţa şi Germania au ridicat apoi ştacheta donaţiilor la peste 2 miliarde de euro, cu contribuţii de 500 şi, respectiv, 525 milioane de euro. La o oră de la lansarea conferinţei, au fost promise peste 5 miliarde de euro.
Italia a promis 140 de milioane de euro, Canada a anunţat o contribuţie de 850 de milioane de dolari, alături de o donaţie de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită, 388 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, 60 de milioane de dolari de la Israel şi 1,3 milioane de dolari de la Africa de Sud.
Totuşi, notează DPA, nu se ştie pentru moment câte dintre aceste angajamente de finanţare reprezintă fonduri noi.
Un vaccin este „cea mai bună şansă a noastră de a învinge virusul”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen (foto), organizatoare a acestui teledon.
Pandemia a lovit deja 3,5 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane numai în Europa, şi a provocat moartea a aproape 250.000 de oameni, dintre care 143.000 în Europa, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.
S-au lansat apeluri de participare la teledon la guverne, filantropi, lideri de companii şi celebrităţi. Circa 40 de ţări şi 20 de organizaţii au răspuns la apelul Comisiei Europene.
Din această iniţiativă lipseşte însă SUA. Preşedintele Donald Trump este în conflict cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi şi-a exprimat dorinţa ca SUA să dezvolte un vaccin pentru COVID-19 până la sfârşitul anului.
„Fiecare pentru el reprezintă o eroare majoră”, a acuzat şeful statului francez Emmanuel Macron. „Trebuie să cooperăm şi nu să ne facem concurenţă”, a întărit regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.
Strategia solitară a administraţiei americane a provocat regrete. „Uniunea Europeană a răspuns favorabil unui apel la acţiune globală. SUA au refuzat. Ei sunt cei care se izolează”, şi-a exprimat regretul un responsabil european.
„Dar cooperăm foarte strâns cu entităţi americane foarte puternice, precum fundaţia lui Bill şi Melinda Gates, care au enormă putere financiară şi multă influenţă”, a subliniat el.
„Nu suntem decât la începutul acestui proces. Sperăm că guvernul american se va alătura efortului comun”, a conchis el.
„Va fi necesară de cinci ori această sumă (7,5 miliarde de euro – ţinta teledonului) pentru a dezvolta şi distribui vaccinul”, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres.
„Trebuie să dezvoltăm un vaccin, să-l producem şi să-l distribuim în toate colţurile lumii. Şi trebuie să-l facem disponibil la preţuri abordabile”, a pledat Ursula von der Leyen în apelul său către donatori.
Prima consecinţă a izolării americane ar putea fi o accelerare a rivalităţilor în cursa pentru descoperirea unui vaccin.
„SUA speră să câştige războiul vaccinului şi sunt gata să-şi angajeze toate forţele în această luptă”, a declarat Isabelle Marchais într-un comunicat publicat luni de Institutul Jacques Delors.
Peste 100 de proiecte de cercetare sunt în prezent în derulare în lume, dintre care opt sunt deja în stadiul de teste clinice în SUA, China şi Europa, a precizat Marchais.
„Date fiind mizele pandemiei actuale, unele companii, în special americane şi chinezeşti, sunt gata să lanseze producţia înainte de încheierea testelor clinice pentru a fi primele care comercializează vaccinul”, a subliniat analista.
„Dacă pierd lupta, europenii s-ar putea găsi într-o situaţie de slăbiciune faţă de americani şi chinezi. Dacă, dimpotrivă, un vaccin este produs de Europa şi în Europa ne putem imagina că aceasta va fi prioritară, deşi va fi în măsură să planifice o distribuţie în ţările terţe”, a explicat ea.
Pe de altă parte, a insistat preşedintele francez Emmanuel Macron, acest vaccin ar trebui să fie un „bun public mondial”.