Aceste sancţiuni au fost instituite în iulie 2014, după anexarea Crimeii, pentru o perioadă iniţială de un an. Dar declanşarea conflictului armat de către separatiştii proruşi din estul Ucrainei a determinat blocul comunitar să înăsprească aceste sancţiuni. Anul acesta în luna iulie măsurile au fost prelungite până pe 31 ianuarie 2016, în aşteptarea implementării acordurilor de pace convenite în februarie la Minsk de guvernul ucrainean şi separatişti.
Dar, ‘cum acordurile de la Minsk nu vor fi aplicate integral până pe data de 31 decembrie 2015, sancţiunile au fost prelungite, iar în acest timp Consiliul (statelor membre ale UE) va continua să examineze progresele în aplicarea’ respectivelor acorduri, se explică într-un comunicat difuzat luni de Comisia Europeană.
Sancţiunile care sunt în prezent în vigoare prevăd mai ales interdicţii de viză şi îngheţarea conturilor unor responsabili ruşi sau ucraineni proruşi, precum şi măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier şi bancar.