UE: acord pentru interzicerea practicilor comerciale neloiale în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente
Noua legislaţie europeană va acoperi produsele agricole şi alimentare comercializate în cadrul în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente şi va interzice, pentru prima dată, până la 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial.
Practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise sunt plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor şi obligarea furnizorului la plata produselor irosite. Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil, clar şi lipsit de ambiguitate între părţi: faptul că un cumpărător returnează unui furnizor produsele alimentare nevândute; faptul că un cumpărător impune unui furnizor o plată pentru garantarea sau menţinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul că un furnizor plăteşte pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vândute de cumpărător.
„Acordul convenit astăzi deschide calea pentru o directivă care să ofere o protecţie importantă pentru toţi fermierii din UE, pentru organizaţiile lor şi pentru companiile mici şi mijlocii. Toţi aceştia vor fi protejaţi împotriva marilor operatori care acţionează în mod neloial şi în afara regulilor”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
Acordul convenit astăzi se va aplica tuturor implicaţi în lanţul de aprovizionare cu alimente a căror cifră de afaceri maximală este de 350 milioane euro, cu nivele diferite de protecţie oferite sub acest prag. Noile reguli vor acoperi retailerii, procesatorii de produse alimentare, angrosiştii, cooperativele sau organizaţiile de producători, sau producătorii izolaţi care se vor angaja sau una din practicile neloiale identificate.
Executivul comunitar subliniază că punerea în practică a acestor reguli nu va conduce la majorări de preţuri pentru consumatori. Cu prilejul consultării publice derulate de Comisie înaintea prezentării propunerii sale, organizaţiile consumatorilor au încurajat reglementare acestor practici pentru că au un efect negativ, pe termen lung, asupra consumatorilor.
Un element important al directivei este că statele membre pot introduce un prag superior celui de 350 milioane euro în legislaţia lor naţională şi de asemenea pot adopta şi alte măsuri, dacă doresc. Acordul prevede şi o clauză de revizuire odată la patru ani, ceea ce înseamnă că dispoziţiile actului legislativ vor fi evaluate în cursul următorului mandat parlamentar.
Acordul convenit astăzi va fi urmat de un vot în Parlamentul European şi în Consiliu pentru a putea aproba în mod formal textul. După ce va fi adoptat integral, statele membre vor trebui să transpună noul act legislativ în legislaţia lor naţională.