UE ameninţă cu înăsprirea condiţiilor pentru exportul vaccinurilor împotriva COVID-19
„Rutele trebuie să fie deschise în cele două sensuri (…) Noi exportăm multe vaccinuri spre ţări care produc ele însele. Este o invitaţie pentru ele de a fi deschise”, a declarat preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Vrem să vedem reciprocitate şi proporţionalitate în exporturi şi suntem gata să recurgem la toate opţiunile (…) pentru a ne asigura că Europa îşi primeşte corect partea”, a mai spus ea.
„Dacă situaţia nu se schimbă, trebuie să reflectăm asupra exporturilor către ţările producătoare de vaccinuri, în funcţie de nivelul lor de deschidere”, a mai spus şefa executivului UE.
De la introducerea în ianuarie a unui mecanism de control care le impune exportatorilor de vaccinuri să solicite undă verde în prealabil din partea autorităţilor, UE a aprobat peste 300 de cereri de export, reprezentând 41 de milioane de doze spre 33 de ţări. Un singur transport de 250.000 de doze de vaccin spre Australia a fost blocat.
Ursula von der Leyen a atras atenţia asupra situaţiei din Regatul Unit, unde două centre produc vaccinul AstraZeneca, utilizat masiv în campaniile de inoculare.
În urma acestor aprobări a cererilor de exporturi, UE a exportat circa 9 milioane de doze spre Regatul Unit între 1 februarie şi 9 martie, potrivit datelor UE, respectiv circa o treime din totalul dozelor administrate până acum britanicilor.
„Aşteptăm în continuare să vedem doze de AstraZeneca venind din Regatul Unit. Invităm Londra să ne arate că pot avea loc şi exporturi de vaccinuri din Regatul Unit către UE, astfel încât să existe reciprocitate”, a subliniat şefa Comisiei Europene.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a criticat dur Regatul Unit săptămâna trecută pentru că nu a exportat, de facto, niciun vaccin spre continent. Londra s-a apărat negând că ar fi impus o interdicţie oficială de export.