„Uniunea Europeană va examina un răspuns potrivit, în strânsă consultare cu principalii parteneri şi în conformitate cu deliberările Consiliului de Securitate al ONU, în special sub forma unor posibile sanţiuni suplimentare”, a declarat Înalta Reprezentantă UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, citată într-un comunicat.
Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă cu rază lungă de acţiune, se pare cu succes, pentru prima dată, sfidând avertizări din partea Washingtonului şi aliaţilor săi, care au denunţat un tir de rachetă balistică şi tir care a provocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Acest tir „constituie o nouă etapă în încercarea de dată lungă” a Coreei de Nord „de a se dota cu tehnologia unei rachete balistice, prin încălcarea obilgaţiilor sale internaţionale”, a apreciat Ashton.
Ea a „îndemnat imediat” Phenianul să îşi „respecte fără întârziere, deplin şi fără condiţii obligaţiile” care decurg din rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, din Tratatul de Neproliferare Nucleară şi angajamentele sale în favoarea dezarmării nucleare datând din 2005.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat două serii de sancţiuni, în 2006 şi 2009, după fiecare test nuclear efectuat în urma unor tiruri de testare de rachete sau rachete cu rază lungă de acţiune. Rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale ONU interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.