Consiliul UE a precizat pe site-ul său că blocul comunitar a decis să deschidă discuţiile privind vizele cu Erevanul, precum şi să ofere 10 milioane de euro ca ajutor armatei armene.
Armenia, situată în Caucazul de Sud, s-a grăbit în ultimele luni să dezvolte legături cu ţările occidentale, pe fondul înrăutăţirii rapide a relaţiilor cu aliatul tradiţional Rusia, pe care oficialii armeni au acuzat-o că nu a reuşit să o protejeze de vecinul şi rivalul de lungă durată Azerbaidjan.
„Aceasta este o piatră de hotar în aprofundarea parteneriatului dintre Armenia şi UE, bazat pe valori şi principii comune”, a transmis ministrul armean de externe, Ararat Mirzoian, într-un comunicat.
Liberalizarea vizelor le-ar permite armenilor să facă vizite scurte în ţările din interiorul zonei Schengen a UE – care nu are frontiere interne – fără a avea nevoie de viză. Mai multe alte ţări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, au primit astfel de regimuri.
În comunicatul său, Consiliul a afirmat că regimul fără vize va fi introdus numai după ce Armenia va îndeplini anumite „criterii de referinţă”. Mass-media armeană a relatat că procesul ar putea dura câţiva ani.