UE anunţă o iniţiativă de investiţii de 37 de milliarde de euro pentru a lupta împotriva efectelor epidemiei COVID-19 asupra economiei
Alte măsuri ce vor fi adoptate de Executivul comunitar includ flexibilitatea acordată statelor membre în privinţa deficitelor bugetare şi a ajutorului de stat. UE va garanta împrumuturi de opt milliarde de euro către 100.000 de firme pentru a sprijini sectorul corporate, a precizat von der Leyen la o conferinţă de presă.
„Sunt convinsă că Uniunea Europeană poate rezista acestui şoc. Dar fiecare stat membru trebuie să fie la înălţimea responsabilităţii sale iar UE ca întreg trebuie să fie determinată, coordonată şi unită”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene.
Potrivit regulilor fiscale europene, statele membre sunt obligate să menţină deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut şi datoria publică sub 60% din PIB. Regulile permit statelor membre să cheltuiască mai mult în situaţii de urgenţă. Reuters susţine că Executivul comunitar va reafirma acest principiu, subliniind în mod clar că pandemia de coronavirus justifică cheltuieli excepţionale.
De asemenea, prevederile UE limitează ajutoarele de stat pe care guvernele statelor membre le pot oferi companiilor aflate în dificultate, dar permit sprijinul de urgenţă în anumite circumstanţe. Şi în acest caz Executivul comunitar este aşteptat să confirme că regulile privind subvenţiile de stat vor fi relaxate temporar pentru a contracara încetinirea provocată de coronavirus.
În timpul crizei financiare globale din 2008/2009, o relaxare similară a prevederilor privind deficitul şi subvenţiile de stat au permis guvernelor europene să cheltuie miliarde de euro pentru salvarea băncilor şi relansarea economiei.