UE aprobă alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei
Miniştrii de externe ai statelor UE au aprobat un plan de acţiune în trei faze pentru a le furniza forţelor ucrainene cel puţin un milion de obuze calibru 155 mm în următoarele 12 luni şi pentru a restabili stocurile strategice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care unele dintre aceste stocuri sunt aproape de epuizare, au precizat reprezentanţii a cinci delegaţii participante la Consiliul Afaceri Externe al UE.
Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, care a participat prin videoconferinţă la reuniunea omologilor săi din UE, a salutat acordul.
”Cât mai multă muniţie de artilerie pentru Ucraina, cât mai rapid posibil. Acesta era obiectivul Consiliului Afaceri Externe ale UE de astăzi. Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă”, a subliniat Kuleba într-un mesaj pe Twitter.
Acordul, care urmează să fie validat de către liderii statelor UE la summitul din 23-24 martie, răspunde unui apel urgent lansat în 9 martie de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Suma de 1 miliard de euro va fi utilizată pentru a le rambursa statelor membre muniţiile livrate Kievului din stocurile lor, la preţuri de 1.000-1.300 euro pe obuz. În prezent preţul unui astfel de obuz este de 4.000 de euro şi creşte în continuare.
Un alt miliard de euro va fi utilizat pentru cumpărarea de muniţii calibrul 155 mm destinate Ucrainei. Contractele sunt prevăzute în septembrie cu obiectivul de a reduce la 6-8 luni termenul pentru achiziţionare şi livrare.
A treia componentă a planului vizează creşterea capacităţilor de producţie ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru ”a reconstitui stocurile ţărilor UE şi a continua aprovizionarea forţelor ucrainene”.
Cele 2 miliarde de euro vor fi alocate prin Instrumentul European pentru Pace, un fond interguvernamental creat de statele membre în afara bugetului UE şi utilizat de la începutul conflictului pentru furnizările de arme pentru Ucraina.