UE aprobă proiectul ruso-ungar destinat extinderii centralei nucleare de la Paks

Economica.net
06 03. 2017
paks_kulso_70237400

Această investiţie de 12,5 miliarde de euro, finanţată în proporţie de 80% printr-un împrumut acordat de Rusia, poate fi considerată drept un ajutor de stat, dar guvernul ungar s-a angajat că va ‘limita posibilele distorsiuni la adresa concurenţei’, a explicat Executivul european, într-un comunicat de presă.

‘Ungaria a decis să investească în construcţia unor noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. Rolul Comisiei este să se asigure că distorsiunea competiţiei pe piaţa energiei, ca urmare a sprijinului statului, este limitată la un nivel minim. În cursul investigaţiei noastre, Guvernul ungar a făcut angajamente substanţiale, ceea ce a permis Comisiei să aprobe investiţia în conformitate cu prevederile UE privind ajutoarele de stat’, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.