UE ar fi de acord cu reducerea temporară a producţiei de lapte pentru a contracara preţurile scăzute
‘Sunt pregătit să propun aplicarea unor astfel de reguli’, a declarat Phil Hogan în faţa miniştrilor europeni ai Agriculturii, reuniţi luni la Bruxelles, deschizând calea pentru o măsură care permite operatorilor din sectorul laptelui să se înţeleagă, pe bază voluntară, cu privire la reducerea temporară a producţiei.
‘Modalităţile complete ale acestei măsuri ar urma să fie finalizate de Comisie şi sper că vom fi în măsură să le comunicăm statelor membre în scurt timp’, a adăugat Hogan.
O altă măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de scăderea preţurilor anunţată de Hogan vizează majorarea nivelului stocurilor pentru laptele praf şi unt, până la 218.000 tone, respectiv 100.000 de tone.
În ceea ce priveşte criza din sectorul cărnii de porc, Phil Hogan a propus ca nivelul plafoanelor pentru ajutoarele de stat să fie menţinut la 15.000 euro, în condiţiile în care unele state ar fi dorit majorarea plafonului până la 30.000 de euro. Comisarul european a explicat că majorarea plafonului ar necesita ‘cel puţin şapte luni’, dat fiind numărul de etape în procedura de adoptare a unei astfel de măsuri.
O combinaţie de factori, inclusiv abolirea cotelor de producţie la lapte, modificarea dietei, încetinirea cererii chineze şi embargoului introdus de Rusia au dus la scăderea preţurilor la carnea de porc şi lapte. Planul de urgenţă, în valoare de 500 de milioane de euro, anunţat în luna septembrie a anului trecut nu a fost suficient pentru a-i ajuta pe agricultorii europeni.