UE ar putea deveni exportator net de zahăr după 2017

Economica.net
08 04. 2014
zahar_15827100_67211100

Cotele pentru producţia şi exportul de zahăr vor fi eliminate în 2017, conform măsurilor de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC) care implică liberalizarea producţiei de zahăr şi reducerea subvenţiilor pentru exploataţiile mari.

Ajay Chaudhary, trader la firma Bunge, a apreciat că, după 2017, exporturile de zahăr ale UE ar putea să se ridice la 2,5-5,0 milioane de tone, în funcţie de preţurile de la acea dată. În prezent, UE este un importator net de zahăr.

La rândul său, Roland Cuni, directorul general adjunct de la confederaţia producătorilor francezi de sfeclă de zahăr, CGB, este şi el de părere că UE ar putea exporta până la două milioane de tone de zahăr pe an, în funcţie de preţul de pe piaţa din UE şi de pe piaţa mondială. Cuni a mai spus că preţul zahărului în UE trebuie să fie de cel puţin 450 de euro pe tonă pentru a face producţia de zahăr viabilă în blocul comunitar iar preţul mondial trebuie să fie de cel puţin 20 de cenţi pe livră pentru a stimula exporturile europene.

În prezent, UE consumă aproximativ 17 milioane de tone de zahăr pe an în timp ce producţia de zahăr în UE este limitată la o cotă de 13,3 milioane tone. Începând de la 1 octombrie 2017 toate cotele vor lua sfârşit iar fermierii şi producătorii din UE vor putea să exporta excesul pe pieţele internaţionale. Ruud Schers analist la Rabobank International a estimat că producţia europeană de zahăr ar putea ajunge până la 20 de milioane de tone după eliminarea cotelor. Cea mai mare parte a majorării producţiei ar urma să vină de la primii cultivatori de sfeclă de zahăr din UE (Franţa, Germania şi Polonia).

Cu toate acestea, unii participanţi la conferinţa de la Geneva au apreciat că este prea devreme să se facă prognoze credibile cu privire la preţul zahărului, producţie şi curs de schimb în 2017. În plus, este posibil ca după eliminarea cotelor la zahăr să crească semnificativ consumul de isoglucoză (un îndulcitor) până la trei milioane tone pe an, ceea ce ar afecta cota de piaţă a zahărului.

‘Preţurile la porumb şi grâu vor influenţa costul isoglucozei şi potenţialul său de a înlocui zahărul’, a spus Ajay Chaudhary.

În prezent, îndulcitorii pe bază de cereale se găsesc într-o gamă largă de produse din UE, inclusiv produse alimentare. Însă până acum aceşti îndulcitori nu au fost disponibili în cantităţi suficiente în UE pentru a putea fi utilizaţi şi în industria băuturilor răcoritoare, spre deosebire de SUA unde marii producători utilizează îndulcitori încă din 1980.