Există peste 2.000 de persoane și entități pe lista de sancțiuni a UE, dar nu producătorii ruși de metale precum Rusal sau metal primar produs în Rusia.
Semnatarii scrisorii trimise în urmă cu două săptămâni care propune interzicerea metalului de origine rusă includ Polonia, preluând președinția UE în ianuarie de la Ungaria, care a fost ostilă ideii.
„Întrucât metalele reprezintă cea mai importantă sursă de venituri pentru Rusia, în afară de combustibilii fosili, trebuie să impunem și interdicții suplimentare de import pentru metale”, se spune în scrisoare, susținută și de Danemarca, Republica Cehă, Irlanda, Estonia, Letonia și Lituania, Suedia, Finlanda și România.
Comisia UE va propune noul pachet în a doua jumătate a lunii ianuarie, cu scopul de a-l adopta în februarie, pentru a marca cea de-a treia aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia.
Majoritatea consumatorilor de metal din UE au găsit surse alternative din alte țări, cum ar fi cuprul din Peru și Serbia, dar UE încă mai importă cantități mari de aluminiu primar de origine rusă.
Statele Unite și Marea Britanie au interzis anul acesta importul de metale produse în Rusia, dar UE a refuzat să urmeze din cauza rezistenței statelor membre, inclusiv Franței, despre care două surse familiare cu chestiunea au spus că nu se mai opun ideii.
„Nu avem nicio poziție în această problemă, dar vom studia toate propunerile de pe masă”, a declarat un purtător de cuvânt al reprezentanței Franței în UE.
Până acum, UE a interzis doar produsele din aluminiu, inclusiv sârmă, tuburi și folie, care reprezintă mai puțin de 15% din importurile UE de metal utilizat în industria transporturilor, ambalajelor și construcțiilor. „Toate deciziile privind sancțiunile sunt luate în unanimitate de statele membre în cadrul Consiliului”, a spus un purtător de cuvânt al UE.
Sancțiunile sau tarifele ar putea fi acum mai acceptabile, deoarece importurile UE de aluminiu primar din Rusia au scăzut. Între ianuarie și septembrie, UE a importat aproape 118.000 de tone metrice de aluminiu primar din Rusia sau aproximativ 6% din total la peste două milioane de tone, potrivit furnizorului de informații Trade Data Monitor (TDM).