Normele respective au fost adoptate după criza financiară din 2007 – 2008, ca răspuns la criticile venite din partea publicului la bonusurile acordate bancherilor, după ce acesta a contribuit la salvarea mai multor bănci din Europa. Bancherii şi firmele de investiţii, în special din City-ul londonez, au criticat aceste norme susţinând că le vor limita abilitatea de a atrage oameni talentaţi.
Joi, Comisia Europeană, care are puterea de a propune şi a amenda legislaţia europeană, a apreciat că prevederile au fost eficiente în ‘limitarea asumării excesive a riscului de către personal şi pentru a pune interesele pe termen lung ale instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii în centrul atenţiei angajaţilor’, dar a adăugat că ‘în unele domenii o serie de reguli ar putea fi prea costisitoare şi prea împovărător de aplicat’.
‘Evaluarea pe care am realizat-o arată că ar exista posibilităţi de a ridica nivelul de proporţionalitate a normelor în materie de remunerare şi de a le face mai puţin oneroase, în special în cazul instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii mai mici şi mai puţin complexe’, a declarat comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova.
Înainte de a propune orice modificări, Comisia va efectua o evaluare a impactului, pe baza căreia va lua în considerare posibilitatea de a prezenta o propunere care să aducă anumite adaptări normelor în materie de remunerare. Aceste lucrări se vor înscrie în cadrul mai amplu al revizuirii Directivei privind cerinţele de capital (CRD) şi a Regulamentului privind cerinţele de capital (CRR), planificate pentru sfârşitul anului în curs.